Priset för profiten ger hopp och förtvivlan

Ai Weiwei har murat igen fönstren på konsthallen och täckt dem med flytvästar
Foto: DAVID STJERNHOLM

Sara Berg svettas i en dansk konsthall på avgrundens rand.

Charlottenborgs konsthall har förvandlats till en visuell uppläxning av mänskligheten. Byggnadens ena fasad har fått sina fönster igenmurade, murbruket är flytvästar och varje flytväst är en människa som flytt. Ai Weiwei gjorde en liknande installation i Berlin förra året. Inomhus är det hett som en framtida klimatkollaps. I grupputställningen ”Slow violence” guidas besökarna genom århundraden av miljöförstöring och erövring. Tesen är att det är samma kapitalistiska synsätt som ligger bakom både den europeiska kolonisationen av andra länder och folkgrupper och vår långsamma skövling av jorden.

Runo Lagomarsinos verk har fått ett helt rum. Bakom en vägg av guld ligger olika föremål utspridda på ett bord. Samtliga symboliserar mänsklighetens framsteg – tekniska och andra – men även de metaller som behövts i processen och som vi vanställer planeten för att få tag på. Pia Arke har i stället studerat kolonisationen av en liten grönländsk by genom att nysta i sin egen historia, tillbaka till morföräldrarna som var invånare i byn.

Men om detta är vår osmickrande historia, så har vi uppenbarligen inte lärt oss någonting av den. ”Whistleblowers & vigilantes” ägnar sig åt samtidens skeva maktförhållande medborgare emellan genom att presentera några av de personer eller grupper som kämpar för digital rättvisa. Här finns såväl nätverket Anonymous som Edward Snowden och Chelsea Manning representerade, men även sajten "4chan", som fokuserar på lulz snarare än på politiska avslöjanden. 

Det är här jag stannar längst, fascinerad av Wikileaks-videon som visar hur den amerikanska militären skjuter civila i Irak, av Unabombaren Ted Kaczynski och 419eater som jobbar med att lura internetbedragare. När jag lämnar konsthallen känner jag en blandning mellan hopp och förtvivlan. Det tycks inte spela någon roll var i historien vi befinner oss, det är alltid någon som vill profitera på någon annan. Men det kommer också alltid att finnas dem som kämpar emot.

Konst

AI WEIWEI

Soleil Levant, till 1/10

SLOW VIOLENCE/WHISTLEBLOWERS & VIGILANTES

Till 13/8

Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn

Sara Berg är kritiker på KvP:s kultursida.