Ai Weiwei har murat igen fönstren på konsthallen och täckt dem med flytvästar Foto: DAVID STJERNHOLM
Ai Weiwei har murat igen fönstren på konsthallen och täckt dem med flytvästar Foto: DAVID STJERNHOLM

Priset för profiten ger hopp och förtvivlan

Publicerad

Sara Berg svettas i en dansk konsthall på avgrundens rand.

Charlottenborgs konsthall har förvandlats till en visuell uppläxning av mänskligheten. Byggnadens ena fasad har fått sina fönster igenmurade, murbruket är flytvästar och varje flytväst är en människa som flytt. Ai Weiwei gjorde en liknande installation i Berlin förra året. Inomhus är det hett som en framtida klimatkollaps. I grupputställningen ”Slow violence” guidas besökarna genom århundraden av miljöförstöring och erövring. Tesen är att det är samma kapitalistiska synsätt som ligger bakom både den europeiska kolonisationen av andra länder och folkgrupper och vår långsamma skövling av jorden.

Runo Lagomarsinos verk har fått ett helt rum. Bakom en vägg av guld ligger olika föremål utspridda på ett bord. Samtliga symboliserar mänsklighetens framsteg – tekniska och andra – men även de metaller som behövts i processen och som vi vanställer planeten för att få tag på. Pia Arke har i stället studerat kolonisationen av en liten grönländsk by genom att nysta i sin egen historia, tillbaka till morföräldrarna som var invånare i byn.

Men om detta är vår osmickrande historia, så har vi uppenbarligen inte lärt oss någonting av den. ”Whistleblowers & vigilantes” ägnar sig åt samtidens skeva maktförhållande medborgare emellan genom att presentera några av de personer eller grupper som kämpar för digital rättvisa. Här finns såväl nätverket Anonymous som Edward Snowden och Chelsea Manning representerade, men även sajten "4chan", som fokuserar på lulz snarare än på politiska avslöjanden. 

Det är här jag stannar längst, fascinerad av Wikileaks-videon som visar hur den amerikanska militären skjuter civila i Irak, av Unabombaren Ted Kaczynski och 419eater som jobbar med att lura internetbedragare. När jag lämnar konsthallen känner jag en blandning mellan hopp och förtvivlan. Det tycks inte spela någon roll var i historien vi befinner oss, det är alltid någon som vill profitera på någon annan. Men det kommer också alltid att finnas dem som kämpar emot.

Konst

AI WEIWEI

Soleil Levant, till 1/10

SLOW VIOLENCE/WHISTLEBLOWERS & VIGILANTES

Till 13/8

Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn

Sara Berg är kritiker på KvP:s kultursida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag