Prioritering

Publicerad
Uppdaterad
Jenny Maria Nilsson ser Johann Selles begåvade fotografier på Galleri Format i Malmö.
Johann Selles stora begåvning för fotografi är uppenbar och jag vet exakt vari den består, nämligen i det gamla vanliga – prioritering.
Fotografer ger gärna preferens åt teknik eller den egna konstnärligheten och går då miste om fotografiets särskilda och fantastiska egenskap – den dokumentära förmågan.
Selles sätter visandet överst på listan och hedrar sitt mediums anknytning till tid, rum och människor.
Miljö- och hälso-skyddsinspektör är bara ett av tidigare arbeten som Selles haft, han är även utbildad civilingenjör.

År 2000 flyttade han till Sverige från Frankrike och han går nu andra året på fotoskolan i Biskops Arnö.
Kanske är det varierade livserfarenheter som gör att både mod och en lågmäld självkänsla syns i perspektiv och urval. 
Privilegierade människor har ingen anledning att lämna ut sig själva. Ofta har de både makt och vilja att kontrollera den bild som ges av dem, så jag är sannerligen imponerad av Selles bildsvit från Danderyd.
I en soffa sitter vad jag tror är en far med sina fyra barn. De är demaskerade, men det som syns är oskuld.

Sådana är bilderna, den danderydska exklusiviteten genomsyrar människor och kontext, personerna har den resning som ekonomiska förutsättningar ofta ger, men det jag allra mest blir varse är den allmänmänskliga sårbarheten. Både i de porträtterades blickar och i den miljö de vistas i.

Det finns inget att önska av Selles mer än att han ska bli ytterligare av det han redan är, så återgivandet i bilderna blir än mer distinkt.
Han är en av få uttolkare som ser det osynliga och följaktligen vet han vad han ska fotografera.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag