Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Operan svarar på den hårda kritiken

Foto: Malin Arnesson / FOTO: MALIN ARNESSON

Malmöoperan anklagas för sexism – och för att välja bort svenska sångtalanger för utländska säkra kort.

Nu svarar operan på kritiken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är tråkigt att Gunilla Brodrej inte ville åka till Malmö i lördags för att se premiären på Malmö operas uppsättning av "Figaros bröllop", i regi av Peter Stein.

Inte bara för att det är den tyske teaterlegendens första produktion i Sverige och dessutom hans första Figaro.

Inte heller bara för att svenskt kulturliv redan är tillräckligt Stockholmscentrerat som det är, utan att kritiker från huvudstadstidningarna vägrar ge sig utanför tullarna.

Men också för att hon därmed missade Henning von Schulmans debut på Malmö operas stora scen. Vår Figaro, Igor Bakan, blev sjuk och ersattes på premiären av den unge svenske basen.

Men kritiker väljer själva vad de vill recensera.

Det finns dock en del fel i Brodrejs text vi gärna rättar.

Malmö opera är en av de största arbetsgivarna för svenska opera- och musikalartister. Samtliga de nyexaminerade sångare från Operahögskolan Brodrej nämner i sin text medverkade redan förra säsongen i en produktion på Malmö opera, turnéföreställningen "Don G".

En av dem är Sebastian Durán. Han är tillbaka i huset och repeterar nu inför urpremiären på Benjamin Staerns och Anelia Kadievas "Snödrottningen". Det gör han tillsammans med sju andra svenska operaartister, under ledning av Stefan Solyom och Elisabeth Linton.

I den föreställningen medverkar också tre skandinaviska master-studenter från det nya utbildningsprogram som Malmö opera och Malmö Musikhögskola startade i höstas.

I vår följer Karl-Birger Blomdahls "Aniara" med en helt ”inhemsk” besättning på rymdskeppet.

För att så återvända till Figaro nämner Brodrej Charlotta Larsson. Vi vill gärna påminna om dem hon glömde – Bengt Krantz som Antonio, Jakob Wistrand som Don Basilio och Staffan Lindberg som Don Curzio.

Vill man räkna kommer 77 sångsolister att ha stått på scenen under innevarande säsong. 61 av dem kommer att ha varit svenskar.

Peter Stein fyllde 79 medan han var här. Inte 83, som Brodrej skriver.

Välkommen till Malmö, Gunilla Brodrej. De av dina kolleger som kom till oss på premiären tyckte mycket om föreställningen. Vi lägger gärna undan två biljetter till dig.


Av Torgny Nilsson

Torgny Nilsson är pressansvarig för Malmö opera.

kulturen@expressen.se