Och Kaba sa:
"Inte obehagligt"

Hamas-missil. Splitterskadade baby Geula, åtta månader, räddades men hennes mamma Mira dog när Kiryat Malachi norr om Gaza besköts med palestinska raketer i förra veckan.
Foto: Gideon Rahamim

Dags för Stefan ­Löfven att "göra en Jimmie"? Anna Ekström om en ­folkmordstolerant socialdemokrat i Malmö.

Adrian Kaba är socialdemokratisk politiker i Malmö.

Tidigare i år påstod han i tidskriften Tro & Politik att det finns "en judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning".

På sin offentliga Facebooksida ger han nu Hamas sitt stöd trots att det enligt honom är "mycket möjligt" att organisationen avser att förinta judarna.

I artikel 7 av Hamas program står att muslimerna ska nedkämpa och döda judarna.

Artikel 11 slår fast att allt land som "erövrats av islam genom våld" enligt sharia tillhör "alla generationer av muslimer intill den yttersta dagen".


Programmet innehåller även ett anpassat referat av det ökända falsifikatet Sions Vises protokoll. I artikel 22 anklagas en judisk världskonspiration för allt från medie- och finanskontroll till de båda världskrigen.


Adrian Kaba.
Foto: Foto: Christian Örnberg

Kaba hävdar att alla som stöder Israel i strider mot Hamas "är direkt ansvariga för dessa människoliv som spills just nu". Att han anser att det är frågan om delaktighet i överlagt mord framgår av påståendet att USA "låter Israel mörda".

Israelers liv räknas troligen inte till offren eftersom "de missiler som dödade och sköts enda [sic] till Tel Aviv kom som en vedergällning för Israels utomrättsliga dödande av en hög Hamas representant [sic]."


Socialdemokraten Kaba får frågan om huruvida han tycker att det är obehagligt att svara på om Hamas avser att förinta ett helt folk: "Det är inte obehagligt att svara på frågan, och jag svarade att det mycket möjligt är så", skriver Kaba, som ändå menar att Israel ensamt är ansvarigt för konflikten.

Det är troligt att Kaba avser Israel som statsbildning, inte enbart den sittande regeringen.

När Andreas Schönström, kommunalråd (S) i Malmö, lägger upp en serie kartor som ska visa att Palestina blivit "uppkäkat" sedan Israels bildande berömmer Kaba uppmärksammandet av "grunden" för konflikten.

För att ingen ska missförstå budskapet delar Kaba en text av Tony Johansson, ledarskribent i Västerbottens folkblad och Piteåtidningen. Johansson jämställer Israels armé med Hitlers och förvägrar Israel rätten att skydda sin befolkning mot Hamas raketer.


Kaba protesterar alltså inte emot Hamas folkmordsideologi.

Han anser att civila israeliska judar inte har rätt till statens försvar mot dödlig terror.

Och han anklagar sina svenska meningsmotståndare – bland dem malmöitiska judar – för medhjälp till mord. Detta medan antisemitismen frodas i hans stad.

Det är svårt att undgå att dra parallellen till Erik Almqvist och Kent Ekeroth. Vad skulle ha hänt om de i stället för att slänga ur sig tillmälen hade uttalat sitt stöd för ett parti som avser att mörda alla "babbar" – och som gått till aktion med alla till buds stående medel?

SD har infört nolltolerans mot rasism, påstår Jimmie Åkesson.

Vill Socialdemokraterna vara sämre?


Anna Ekström

kultur@kvp.se