"SHAMELESS"! Iris Egilsdatters roliga bild ingår i Nordic School of Photographys utställning. (Bilden är något beskuren). Foto: Iris Egilsdatter
"SHAMELESS"! Iris Egilsdatters roliga bild ingår i Nordic School of Photographys utställning. (Bilden är något beskuren). Foto: Iris Egilsdatter

Nyfikna ögon

Publicerad

Jenny Maria Nilsson öppnar Köpenhamns tredje fotofestival och utlovar en stor nordisk konsthändelse.

Folkfest är ett slitet ord men passande på Köpenhamns fotofestival. Vårt grannfolk har dessutom utmärkt känsla för premiärer och när festivalen inleds i dag blir det högtidlig öppningsceremoni på Ny Tap i Carlsberg – under festivalen kallat Photo City – och flera av de deltagande gallerierna och utställningshallarna bjuder på mat och öl.

På bara tre år har festivalgrundarna Julie Navne Klitbo and Rasmus Ranum, som tillsammans driver två foto­agenturer i Köpenhamn, gjort fotofestivalen till en stor nordisk konsthändelse. Detta tredje år har man utvidgat ytterligare, cirka 40 utställningar med ungefär 250 fotografer deltar. Du måste inte ens åka till Danmark (men du bör!): Dunkers Kulturhus i Helsingborg ställer ut fotografen Finn Larsens bildserie Mans land och Malmö Museer visar Mats Bäckers rockfoton Raw Power. Båda utställningarna ingår i programmet och jag gissar på ännu fler deltagare den här sidan Sundet nästa år.

Photo City ­i Carlsberg är navet i festivalen, men se till att skaffa karta och promenadvänliga skor. Ny Tap är en del av det gamla bryggeriet och i år visas en curaterad utställning där, The censured exhibition. Utställarna kommer från 14 länder och en av dem är Malmöfotografen Johann Selles som ställer ut två av sina bilder från projektet Danderyd, vars motivvärld är både om­rådet och människor som bor där.

Finländska Elina Brotherus ställer ut sin helt egna bildvärld på Bredgade 23. (Bilden är beskuren).Foto: Elina Brotherus

Selles flyttade från ­Marseille till Sverige för ungefär 10 år sedan:

– Mina vänner och familj i Frankrike trodde jag skulle stanna några månader men jag kände snart att jag ville bli kvar.

Som fotograf tar han ofta sin utgångspunkt i platsen och i fotografierna märks hans särskilda och nyfikna öga.

– Jag vet inte exakt hur det urskiljer sig, att jag kommer från Frankrike, men jag kan tänka mig att det gör det, säger han. Sverige är exotiskt för mig, det här med svenskar och deras boende, hur det hänger ihop med livskvalitet fascinerar mig.

Selles senaste bildserie, Var dig själv bland alla andra, undersöker till exempel det. Nu fotograferar han del två av serien:

– Jag fotar nere vid de nybyggda områdena vid Ribban och så småningom tänkte jag ta mig an Hyllie.

Se Selles bilder på Ny Tap - av 4 000 bidrag till utställningen valdes 109 fotografier ut.

Något jag vill se är utställningarna med historisk anknytning. Kvinnliga pressfotografer visar bilder från 70-talet från Femø, ön med ett känt feministläger, på Halmlageret i Photo City. På vackra Øregaard Museum i Hellerup återfinns bilder av den legendariska krigsfotografen Lee Miller och på Det Nationale fotomuseum kan man se en annan amerikansk Lee - Lee Friedlanders humoristiska, fyrkantiga bilder i serien America by Car.

 

JH Engströms Foto: Jh Engström
De elva festivaldagarna innehåller också händelser, samtal och seminarier. Den 15 juni ska en av Sveriges mest namnkunniga fotografer, J H Engström, prata och visa bilder på Nordic Now, ett tvådagarsseminarium som äger rum på Photo Stage i Ny Tap.

– Jag vet inte exakt vad jag ska tala om än, berättar Engström. Men något om olika sfärer, privat och offentlig, inom och i förhållande till fotografi.

Att uttala sig generellt om den nordiska fotoscenen tycker han är svårt:

– Det har väl alltid funnits mer av allt i större länder, de nordiska länderna är mindre och här är det mer av en riktning i taget, men det är bra med en fotofestival. Hinner jag ska jag kolla runt lite.

 

Mina personliga favoriter är alltid elevutställningarna. Visst, kvaliteten är ojämn, usla bilder förekommer, men jag älskar att se ny begåvning. Tre av de stora nordiska skolorna ställer ut: vår egen Högskolan för fotografi i Göteborg visar A table exhibition, Nordic School of Photography visar utställningen Shameless, båda två på Ny Tap och Fatamorgana, och fotoskolan i Köpenhamn har sin sommarutställning på Dansehallerne i Photo City. De utställningar som berörde mest förra året var pressfotografernas och i år visar dagstidningen Politikens fotografer sina bästa bilder på Ny Tap.

Juni är en underbar månad i Köpenhamn, många av utställningsrummen är vackra och jag lovar att utställningsdagarna kommer att glida över i festkvällar. Missa inte det.

 

Jenny Maria Nilsson

kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag