Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

När man låter landskapet berätta

Kerstin Bergman, redaktören själv. Foto: Jenny Håkansson

Bengt Eriksson om miljö och mysterier, mord och missgrepp

FAKTA

FRÅN SKÅNE TILL LAPPLAND

Kerstin Bergman (red.)

Makadam

Antologin "Deckarnas svenska landskap" föddes i samband med deckarseminarier på Lunds universitet. En utmärkt ide: att spegla landskap genom deckarlitteraturen och deckare genom landskapen.

I svenska deckare finns platser, miljöer och landskap från hela Sverige. Eftersom kriminalitet har sin grund i samhället, både som system och miljö, betyder det att också deckare står i symbios med de miljöer och landskap där mer eller mindre fiktiv kriminalitet utspelar sig.

Men tyvärr: den här boken är felgjord.


De flesta av de medverkande - "deckarälskare, deckarkritiker och deckarforskare", för att låna redaktören Kerstin Bergmans ord - utgår från litteraturen, ofta ett författarskap och några få titlar. Den del av respektive landskap som förekommer i en eller ett fåtal deckare finns med - sällan eller aldrig hela landskapet. Om man i stället utgått från landskapet och sen fogat in ett lämpligt antal romaner/författare så hade resultatet blivit mer riktigt och helt.


Till exempel kan ju inte Carina Sjöholms text om Henning Mankells miljöer kring Ystad, hur läsvärt hon än skriver, ge en bild av hela Skåne. Efter varje landskapskapitel finns en litteraturlista med deckare som hamnat utanför. Så jag misstänker att redaktör och förläggare i efterhand tycker som jag.

Bortsett från detta innehåller antologin ändå en del intressanta texter - som när Katarina Tornborg skriver om Gotland via Linné, och Anna Jansson och Emma Tornborg om Jämtland i Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten". Bäst lyckas Ulf Pettersson, för att han struntar i förutsättningarna, utgår från landskapet Halland och fogar därefter in författarna: Ingrid Kampås, Björn Hellberg, Hans Vennersten och Jan Sigurd.

Min stora behållning blir något annat än landskapsskildringen, nämligen ett udda och personligt val av deckarförfattare: flera mindre kända författarskap introduceras av till exempel Kerstin Bergman (ungdomsförfattaren Pia Hagmar i Dalsland), Catarina Gregersdotter och Christina Lennér (polisromanförfattarna Leif Woxlin i Hälsingland respektive Åke Axelsson i Västerbotten).

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!