Installationsvy över Rosa Barbas "From Source to Poem" (2016).
Installationsvy över Rosa Barbas "From Source to Poem" (2016).

Musikaliskt slitage på Malmö konsthall

Publicerad

Med Rosa Barbas installationer får nye chefen för Malmö konsthall en riktig smakstart.

Conny C-A Malmqvist ser fram emot en ny vår för den skånska konstscenen.

KONST

ROSA BARBA

Elements of conduct

Malmö konsthall, till 14/5

Innan jag ens hinner komma in i den mörklagda hallen hör jag ljudet av trummor. Pukor som dundrar, en hi-hat som slamrar, en virveltrumma som piskas. I bakgrunden hör man ett otal gamla filmprojektorer som står och går och går. 

Detta är en utställning lika mycket för örat som för ögat. Och det är lika mycket en utställning som intresserar sig för hur filmen visas, som för själva filmen och dess innehåll. 

Innehållet är underordnat. De enorma svarta projektorerna, modell äldre, spelar sina filmremsor i loopar. 

Verket skapar sig själv

Några lyser upp varandra och skapar suggestiva skuggor på väggarna. Andra kör en tom filmremsa som misshandlas då den slår mot projektorns kanter. 

Det pågående slitaget – reporna och smutsen – projiceras på väggen och fyller filmen med mer och mer innehåll. Verket skapar så att säga sig självt. 

I skumrasket mitt i hallen står en gigantisk ställning som håller upp något som ser ut som diabilder men som i själva verket är stora skärmar. 

Plötsligt drar ett våldsamt trumsolo i gång och skärmarna blixtrar till vid varje taktslag. 

Rosa Barba är verksam i Berlin

Att Rosa Barba, italiensk konstnär verksam i Berlin, är upptagen av musik står helt klart. Hon gör själv musik och samarbetar med sin man som är musiker. 

Intresset för gamla analoga prylar och miljöengagemanget, som flera av hennes filmer ger uttryck för, är helt i linje med hipsterkulturen i Berlin. Men de sofistikerade och inte sällan självrefererande verken, har rötterna i 1960-talets konceptkonst.

Det är en riktigt stark utställning som konsthallens nye chef Mats Stjernstedt bjuder på, hans första i hallen. Om några månader väntar Venedigbiennalen och den Nordiska paviljongen som han är ansvarig curator för i år.

Det ska bli spännande att följa Stjernstedts fortsatta arbete i Malmö och se hur han kommer att tackla den vackra men svårbemästrade konsthallens rum. Samt, inte minst, de svårflörtade Malmöborna.

 

Conny C-A Malmqvist

Conny C-A Malmqvist är kritiker på Kvällspostens kultursida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag