Foto: Johansen Krause,
 Foto: Johansen Krause,

Monument över stunden

Publicerad
Uppdaterad
Det dokumentära fotografiet i Sverige är försummat. Flertalet institutioner och gallerier för bild låter oss hellre vada i mediokert konstfoto så länge det kan kallas nyskapande än visar hyfsat press- och dokumentärfotografi.
Dock inte Galleri Format i Malmö som fram till 11 november erbjuder en samling fotografier av förre pressfotografen Jan Delden som pensionerades från Expressen 1993.
Den tradition Delden tillhör är nog den mest välkända även för allmänheten och sträcker sig från 1950-talet och framåt. Nationellt var det fotografer som Rune Hassner, Christer Strömholm och hans fotoskola, internationellt fanns bildtidningarnas storhetstid, ”image à la sauvette” – Henri Cartier Bressons filosofi om det avgörande ögonblicket, utställningen Family of Man från år 1955; det klassiska dokumentärfotot. Periodens estetik har delvis angripits, men den typiska kritiken når inte Delden; han har såvitt jag vet inte förskönat krig och fattigdom eller skildrat människor från andra kulturer som vore de exotiska apor.

Är det inte förminskande att samla bilderna under namnet Händer? Delden skildrar varsamt tid, svunnen rumslighet, vad människor gör och hur de rör sig i världen – som en promenad på kyrkogården då man plötsligt känner hur skeden förflyter, fast bättre – och det är lätt att bli kär i bildernas vänliga atmosfär.
De avbildade tidpunkterna finns inte längre men varje fotografi är som ett monument över just den stunden och vardagen går upp i det episka.
Sällan ser man numera den tekniska kvalitet Delden låtit kopiera upp bilderna i, handkopierade på tjockt papper, det vita är fulländat vitt, det svarta perfekt svart och gråtonerna däremellan är delikata. Tvåhundra människor hade sett utställningen när jag var där. Jag tycker alla som kan ska gå till Galleri Format.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag