Mompers "Vinterlandskap". Löftesrik sol bakom stugan - vill gärna ha en större publik. Foto: Lunds Universitets konstsamling
Mompers "Vinterlandskap". Löftesrik sol bakom stugan - vill gärna ha en större publik. Foto: Lunds Universitets konstsamling

Mompers alla årstider

Publicerad

Frans de Mompers "Vinterlandskap" med löftesrik sol bakom stugan vill gärna ha större publik.

En av landets finaste – och hemligaste – konstsamlingar finns undangömd i Lund: en del i Biskopshuset, annat deponerat på institutioner, och i magasin. Obehöriga äga ej tillträde! Det är LUK, Lunds universitets konstsamling, som är hemlös sen länge. Ingen har lyckats ordna en funktionell och värdig permanentbostad för Lundaskatten, en lokal som skulle bli ett formidabelt konstmuseum och en fantastisk tillgång för Lund, och all världens konstintresserade.

På kultursidan visar vi nu ett urval av samlingen, gjort av LUK-intendenten Lars-Göran Oredsson och Jan Hemmel, som kommenterar klenoderna: 28/5 Edvard Munchs Kyssen, 29/5 Carl Fredrik Hills Flodlandskap II, 30/5 Albrecht Dürers Den förlorade sonen. I dag alltså Frans de Mompers Vinterlandskap. Fortsättning följer!

 

Frans de Momper (1603-60/61) är en av de otaliga skickliga holländska målarna på 1600-talet. Hans bild – i Lunds universitets konstsamling – heter Vinterlandskap, men den rymmer, subtilt och poetiskt, flera årstider.
Himlen skiftar från kyla till blek men löftesrik sol bakom stugan till höger. Träden har börjat grönska – våren är på väg!
Eller är det kanske tvärtom? Det är höst och den första snön har fallit?
Går mannen med hunden huttrande mot isvind och vinter, eller har han förväntansfullt börjat knäppa upp rocken?
En vacker bild är det, lätt att tycka om, och diskret och angenämt gåtfull. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag