Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Modedrottningen har abdikerat från tronen

Malene Birger.
Foto: Steen Evald

I går kväll visades den sista kollektionen By Malene Birger som gjorts av Malene Birger, dansk exports storsäljare de senaste åren, bredvid tv-serier som "Brottet" och "Borgen".

Höjdpunkten under Copenhagen Fashion Week har länge varit just Malene Birgers kändistäta show. Men bara dagarna före årets modevecka meddelade hon att hon nu, vid fyllda 50 - och efter tio år som designer i egna By Malene Birger - lämnar över ansvaret till sin designassistent Christina Exsteen: "Jag vet att jag lämnar över ett kreativt och välmående varumärke", skrev Birger som nu flyttar till London och satsar på heminredning i företaget Malene Birger 1962.

Ute i världen har dansk design länge varit liktydigt med Malene Birger. Tydlig dansk estetik, en blandning av Köpenhamns bohemiska tradition, med stänk av Paris haute couture - men i en folkligare, och mer funktionell version. Det är ett mode som också fått stark draghjälp av kungahuset, kronprinsessan Mary är klädd i Malene Birger-design när hon är med i olika Vogue-upplagor. Mary och svägerskan prinsessan Marie syns ofta på visningarna, och Mary har sagt att "Malene Birger är bäst"! I dag finns By Malene Birger i 42 länder.

Har gynnat dansk design

När jag intervjuat dagens tv-stjärnor som Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen ("Borgen") och Sofie Gråbøl ("Brottet") har alla svarat Malene Birger på frågan "vem är din favoritdesigner?" När de danska tv-serierna sprids i världen och kronprinsessan Mary ständigt återfinns i listorna över världens bäst klädda kvinnor så dyker Malene Birgers namn alltid upp. Det har gynnat dansk design i ett större perspektiv.

Malene Birger inledde sin karriär hos svenska Marc O'Polo och grundade 1997 etiketten Day Birger et Mikkelsen med Keld Mikkelsen, ett av de varumärken som drog igång den danska modeboomen. Men det var först sex år senare, när Malene startade eget, som hon kunde förfina sin modefilosofi: skräddat, modernt och feminint.

Liksom hennes butiksinredning handlar det mycket om svart och gräddvitt. Vackert skurna kostymer, byxor med svaj, ledigt och charmigt - som det kvinnliga modet i 60-talets Swinging London: stora hattar, kavajer, slinkiga byxor och fladdrande scarfar. På många sätt en total motsats till vad som förknippas med svenska etiketter som Acne, Whyred, Hope och Filippa K vars honnörsord är det strama och minimalistiska. Om Malene Birger är Karen Blixen så är Acne och Hope Ingmar Bergman.

"Mycket sexigare"

Med Malene Birger har danskt mode hittat sin profil, precis som Arne Jacobsen och Bang & Olufsen inom sina områden, före henne. Svenska syskontrion Minimarket från Stockholm lovordar Köpenhamn och dess mode:

- Köpenhamns kvinnor klär sig mycket sexigare än vad man gör i Stockholm, här finns mer individualism, i Sverige är modet mer kollektivt, säger Pernilla Elvestedt, en av systrarna bakom Minimarket, när vi ses på den internationella delen av modeveckan, Gallery.


Fotnot. Danske modeveckan - höst/vintermodet 2014 - avslutas söndag. Vår/sommarmodet visas 6-10 augusti.