Minimal minimalism

Publicerad
Uppdaterad
Veteranen Eva Löfdahl har stått för sommarens utställning på Lunds konsthall. Jenny Maria Nilsson finner katalogen ofta fungera rentav bättre än de utställda verken.

Är det djärvt eller dumdristigt av Lunds konsthall att ha en sommarutställning som imploderar i sin egen minimalism? Turister som släntrar omkring utanför med glass och sikte på Kulturen och domkyrkan får mig att tänka den fåniga tanken ”Varför kan Lunds konsthall inte bara vara populistisk?”.
Eller så utgör verken av Eva Löfdahl precis det svalt meditativa rum som kan behövas nu, en antites till foppatofflor och sommarland som annars utgör svensk sommar. Löfdahls estetik är som uppfunnen för det här rummet och nu är konsthallen likt ett kyrkorum dedikerat till blond minimalism.

Löfdahl har varit en del av den svenska konstscenen i 30 år, hennes arbete är av det slag som jag inbillar mig att intellektuella konstkritiker som ofta far till Berlin gillar. Hos hennes ovanliga skulpturer
i material som gips, frigolit och pimpstenspulver finns lager av koncept, och en tystnad mottaglig för bedömares utläggningar.
Somliga av verkens namn är mysigt poetiska, som De mindre belätenas park, fem små pjäser som minner om små djur som korsats med rörmokeri (?) – de är gulliga. Några av Löfdahls verk för tankarna till sådana där IQ-tester där man ska avgöra vilken form som logiskt följer härnäst - mönster och repetition, något som gjort för kontemplation. Utställningens titel kommer från verket som heter ππ och omkring, en skulptur i formen av enπsom svamp. Jag tycker den är knasig på ett studentikost sätt och jag känner mig av någon anledning oemottaglig inför dess eventuella charm.

Bekymret med stora delar av Löfdahls konst är detsamma som med homeopatisk medicin; det är utspätt för att fungera bättre, men några av verken fungerar inte alls.
Konst har rätt att vara svårtillgänglig och invänta att betraktaren tar första steget, men Löfdahls konst är ofta inte endast avskalad utan utplånad.
I den för utställningen upptryckta katalogen visas inte några bilder av de aktuella verken, i stället finns bilder av andra verk och Löfdahls arbetsprocess, till exempel bilder av sådant som inspirerar henne.
Katalogen med text och annan bild är dynamisk och tycks mig mer intressant än utställningen.

Utan titel är dock ett attraktivt verk. Åtta hus som gestaltar ett tillstånd, en framtid eller ett förflutet, modeller av hus som rinner bort eller formaterar sig framför våra ögon – det är gripande och tål att tittas på länge, länge.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag