Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Med treans spårvagn

BARA TRE. Set Mattsson sätter tyvärr punkt för sin utmärkta svit historiska Malmö-deckare, med "Fruktans tid". Foto: Johanna Jeansson

Från mars -48 till januari året därpå - det är tiden för tredje och tyvärr sista delen i Set Mattssons deckarserie om 40-talets Malmö. Andra världskriget är slut. Nazityskland har besegrats. Ändå heter boken "Fruktans tid".

SET MATTSSON

Fruktans tid

Historiska Media

En tysk nazist och hans hustru smugglas över Öresund till Skåne. I väntan på transport till Stockholm och vidare till Sydamerika inkvarteras de på en bondgård i Östraby strax utanför Sjöbo. Bonden, övertygad nazist, visar en ritning på det skånska koncentrationsläger som skulle ha anlagts i trakten.

Därmed har grunden lagts för den fortsatta efterkrigsberättelsen om Malmö. Så är den mörka stämningen 1948. Nazismens anhängare finns kvar, i skymundan. Gestapomän frikänns i Köpenhamn. Från öst hotar kommunismen. Snart ska Bernadotte mördas i Jerusalem.

Liksom tidigare har Mattsson flätat samman en mängd trådar som först inte verkar höra ihop. Som att en polis drar den sista slutsatsen av att ha varit nazist, en kvinna torteras till döds, en advokat tjänar pengar på att smuggla nazister och en privat arbetsförmedling ordnar jobb åt dem i Malmö. I huvudhistoriens bedrövelse finns också en annan, egen historia: den ömma och skuldbelagda berättelsen om en fattig, ensamstående mor.

Dåtidens Malmö

Dessutom skapar Mattsson - ännu bättre än i de föregående delarna - en geografisk bild av dåtidens Malmö. Han nämner precis lagom många gatunamn, antyder hur det såg ut på husarernas kasernområde, i Bergsgatans mynning och Nobelvägens allé, från Fersens väg klingar treans spårvagn. Lugnt tempo, även om det blir rätt så fart- och farofyllt i slutet. Fortfarande en kombination av polisroman och amatördeckare med samma personer: polisen Palm, polissystern Sara, journalisten Jonnervik, med flera.

Redan efter tredje titeln måste alltså läsarna ta avsked från en av de bästa historiska deckarserier som skrivits i Sverige. Vi får trösta oss med det som Set Mattsson sa när jag intervjuade honom (KvP 6/9 2013): även om det inte blir fler deckare om Malmö på 40-talet så ska han i några kommande romaner flytta kriminalöverkonstapel Douglas Palm - denne malmöitiske motsvarighet till kommissarie Foyle i tv-serien om andra världskrigets England - något årtionde framåt i tiden.

 

Bengt Eriksson

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!