Med strålande panna

Publicerad
Uppdaterad
Vi bad kultursidans skribenter fundera över temat Detaljen. Med lust och glädje har de tagit sig an uppgiften. Först ur är Jenny Maria Nilsson.
Fotografiet är ingen pietà, ingen bild av Maria där hon sörjer Jesus.
Men Mary Frank, vars hand vilar om lille Pablos nacke, kommer att sörja sonen som ska dö. Vilket han gör år 1994 på en psykiatrisk klinik i Pennsylvania, efter ett liv som han till stor del tillbringat nerdrogad på institutioner.
Men fotografiet behärskar det tillfälliga och i bilden är det för alltid år 1951, Mary är 18 år och nybliven mor. Världen har skälvt till, varje nyfödd är en mycket liten gud som förändrar historien och den nyblivne fadern, fotografen Robert Frank, fotograferar.
Längre fram överger Robert Frank sin son, det finns beskrivet i hans bildbiografi The lines of my hand. Bilden ovan finns med i boken och längre fram ett foto av den vuxne Pablo där hans blick är vansinnig, vilket passar väl med de artiklar om flygande tefat han tejpat på sin kropp.  
Vid 22 års ålder, samma år som Mary och Roberts andra barn Andrea dör i en flygolycka, diagnostiseras Pablo med schizofreni. Frank säger ”jag klarar inte av det” till den vuxne UFO-besatte sonen och reser sin väg.
    
Ljuset som faller över Mary Franks panna och ögon är den detalj som förvandlar bilden från dokumentärfoto till mysticistisk konst, förvandlar Mary till Maria – en metafor för den heliga, livgivande modern.
Eller faller ljuset? Det kanske strålar från Mary: ”… lugn står hon med strålande pannan. Hon leder igenom den nattliga värld, och pekar alltjämt till en annan.”

Författare skapar sina berättelser, de skickliga förmår rättfärdiga varje ord. Dokumentärfotografen ser och upptäcker, de skickliga märker när arke-typer tar mänsklig form och världen romantiserar sig själv, vilket den ofta gör med hjälp av ljus.
 Franks seende var fantastiskt, men han förskingrade aggressivt sin talang på samma vis som Marlon Brando sin skönhet – med ett självförakt. När Pablo och Andrea är i tonåren reser han efter dem för att få dem att framför kameran säga att han varit en dålig far. Fotot är inte sanning men den har en särskild och stark koppling till tillvaron.
    
Ljuset över Marys panna och ögon gör inte enbart att hennes pupiller försvinner in i iris utan förbinder också vardagen – Mary har pyjamas, katterna äter på golvet – med det eviga, med det stora ljusets spel.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag