Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Med Ormes in
i ett annat Malmö

Sär, så sär. Är Udda, huvudpersonen i Nene Ormes andra roman, spelplats Malmö.
Foto: Andreas Rasmusson

Bengt Eriksson vill gärna träffa Udda, och helst på puben Särskilt.

Malmöförfattaren Nene Ormes gjorde succé med debuten Udda verklighet. Fast lite vid sidan om. Romanen blev 2010 års svenska bästsäljare i sf-bokhandlarna, många bloggrecensioner men blott någon enstaka på kultursidor.

Både Udda verklighet och uppföljaren Särskild kan – med böckernas viktigaste ord – beskrivas som sära romaner. Genre urban fantasy, och staden är Malmö.

Över staden samlas fåglar i stora flockar. Här bor Udda, en ung kvinna och drömmare. Här finns också fågel- och andra hamnskiftare, rådsmän, mästare, lotsar och ett Orakel, bosatt högst upp i Turning Torso (häftigt, det gillar jag). Någonstans härskar Rådet, vars medlemmar är osynliga, för det mesta men inte alltid.

De kallas och är verkligen sära; till skillnad mot s k vanliga människor – som Uddas killkompis Daniel.

Udda sanndrömmer om verkligheten som fantasi och fantasin som verklighet. Allt hon ser i drömmarna sker i verkligheten. Fantasi blandas med verklighet, nutid med historia, realism med myter, sagor och sägner. Ormes romaner har beskrivits som skildringar av en parallell verklighet, men jag tycker det blir fel. Om det finns ett budskap i böckerna så är det en lovsång till fantasin. Hon poängterar varje människas rätt till sin fantasi och dess betydelse för individens verklighetsuppfattning - ja, överlevnad.


Nya romanen Särskild utspelar sig under Malmöfestivalerna: både den vanliga och de säras egen festival. Hård och tuff, ordagrant livsfarlig. Rivaliserande flockar av sära kommer till Malmö för att kriga mot varandra: en uppgörelse på dödligt allvar. Men intrigen hade gärna fått vara mer rak och sammanhängande. Synd också att Nene Ormes glömmer eller slarvar bort känslan av Malmö – gator, platser och hus nämns, men de känns inte alltid. Till exempel hade jag velat ha en mer ingående skildring av puben Särskilt.

Å andra sidan vägs detta upp av det intensiva kvinnoporträttet. Unga Udda är lite som urban fantasy-genrens Lisbeth Salander, både verklig och fantastisk. Kvinna och identitetssymbol för säkert hur många unga – fantasirika och sära – kvinnor som helst; och nog även män.


Bengt Eriksson

kultur@kvp.se

Faktarubrik

Festival-Ormes! I kväll kl 21: Pratar Nene Ormes på Malmöfestivalen om hemstaden Malmö och presenterar sina urban fantasy-böcker, på S:t Petri. 24 aug: Publiksamtal - hur har besökarna uppfattat festivalens och Malmös magiska platser? Har de mött några sära, till exempel hamnskiftare eller drömmare? På S:t Petri kl 21.