Makode Lindes är anmäld för hets mot folkgrupp. Foto: FRANKIE FOUGANTHINMakode Lindes är anmäld för hets mot folkgrupp. Foto: FRANKIE FOUGANTHIN
Makode Lindes är anmäld för hets mot folkgrupp. Foto: FRANKIE FOUGANTHIN
Ett av Makode Lindes mest kända verk är när dåvarande kulturministern Lena Adolphson Linderoth äter av hans tårta 2012. Foto: KRISTOFER SJÖGRENEtt av Makode Lindes mest kända verk är när dåvarande kulturministern Lena Adolphson Linderoth äter av hans tårta 2012. Foto: KRISTOFER SJÖGREN
Ett av Makode Lindes mest kända verk är när dåvarande kulturministern Lena Adolphson Linderoth äter av hans tårta 2012. Foto: KRISTOFER SJÖGREN
Och här är det Makode Linde själv som äter. Foto: KRISTOFER SJÖGRENOch här är det Makode Linde själv som äter. Foto: KRISTOFER SJÖGREN
Och här är det Makode Linde själv som äter. Foto: KRISTOFER SJÖGREN

Makode Linde anmäld för hets mot folkgrupp

Publicerad

Makode Lindes utställning i Malmö har anmälts för hets mot folkgrupp.

Conny C-A Malmqvist efterlyser fokus på konstnärens verk i stället. 

En ny storm kring konstnären Makode Linde är under uppsegling. Förra gången var det på Kulturhuset i Stockholm som hans utställning inte fick heta "Negerkungens återkomst”. 

Denna gång är det hans utställning ”Galerie Neger” på Malmögalleriet Leger som rör upp känslorna. 

Utställningen har blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp. Det som antirasisterna reagerar på – förutom namnet – är bland annat de välbekanta blackface-målningarna.

Hetsar mot sig själv?

Jag pratade med Claus Leger, som driver galleriet med sin bror. Han ställer sig helt oförstående och tycker att anklagelsen är helt absurd, särskilt om man betänker att konstnären själv är svart. 

Makode Linde hetsar i så fall mot sig själv.

 

 

LÄS MER: Makode Linde om sina hatare: De är rasister 

 

 

Leger berättar också att han fått påhälsning av Momodou Jallow som är ledamot av kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Malmö och ordförande i Afrosvenskarnas forum för rättvisa. 

Med sig hade han två unga kvinnor som enligt Leger var högljudda: 

– De krävde att jag skulle plocka ner utställningen. De sa att den är rasistisk och att de kände sig kränkta av den.

Galerie Leger har gått kritikerna till mötes och tvättat bort N-et  i ”Galerie Neger” som Makode Linde målat dit på fönstret, så att det återigen står ”Galerie Leger".

Kommunfullmäktige bör kunna tolka rätt

Men det är allvarligt att en ledamot av kommunfullmäktige utövar påtryckningar mot en gallerist. Armslängds avstånd – vad hände med den kulturpolitiska principen? 

För att avgöra om ett konstverk gör sig skyldigt till hets mot folkgrupp eller är kränkande, så krävs det att man tolkar det rätt.

 

 

LÄS MER: Nils Forsberg om hur Makode Lindes konst upphäver hierarker

 

 

För det krävs ofta stora kunskaper i konsthistoria, konstteori samt en djup kännedom om konstnärens oeuvre. 

Många bortser ifrån att Makode Linde är en postmodern konstnär som approprierar bilder och symboler och laddar om dem med nya betydelser, ofta ironiskt och med en god portion satirisk humor. 

Den som ser utställningen som hets mot folkgrupp gör sig skyldig till en extremt ytlig tolkning.

 

 

Conny C-A Malmqvist är konstkritiker på Kvällspostens kultursida.

Relaterade ämnen
Conny C-A Malmqvist
Conny C-A Malmqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag