Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Makode Linde anmäld för hets mot folkgrupp

Makode Lindes är anmäld för hets mot folkgrupp.
Foto: FRANKIE FOUGANTHIN
Ett av Makode Lindes mest kända verk är när dåvarande kulturministern Lena Adolphson Linderoth äter av hans tårta 2012.
Foto: KRISTOFER SJÖGREN
Och här är det Makode Linde själv som äter.
Foto: KRISTOFER SJÖGREN

Makode Lindes utställning i Malmö har anmälts för hets mot folkgrupp.

Conny C-A Malmqvist efterlyser fokus på konstnärens verk i stället. 

En ny storm kring konstnären Makode Linde är under uppsegling. Förra gången var det på Kulturhuset i Stockholm som hans utställning inte fick heta "Negerkungens återkomst”. 

Denna gång är det hans utställning ”Galerie Neger” på Malmögalleriet Leger som rör upp känslorna. 

Utställningen har blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp. Det som antirasisterna reagerar på – förutom namnet – är bland annat de välbekanta blackface-målningarna.

Hetsar mot sig själv?

Jag pratade med Claus Leger, som driver galleriet med sin bror. Han ställer sig helt oförstående och tycker att anklagelsen är helt absurd, särskilt om man betänker att konstnären själv är svart. 

Makode Linde hetsar i så fall mot sig själv.LÄS MER: Makode Linde om sina hatare: De är rasister Leger berättar också att han fått påhälsning av Momodou Jallow som är ledamot av kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Malmö och ordförande i Afrosvenskarnas forum för rättvisa. 

Med sig hade han två unga kvinnor som enligt Leger var högljudda: 

– De krävde att jag skulle plocka ner utställningen. De sa att den är rasistisk och att de kände sig kränkta av den.

Galerie Leger har gått kritikerna till mötes och tvättat bort N-et  i ”Galerie Neger” som Makode Linde målat dit på fönstret, så att det återigen står ”Galerie Leger".

Kommunfullmäktige bör kunna tolka rätt

Men det är allvarligt att en ledamot av kommunfullmäktige utövar påtryckningar mot en gallerist. Armslängds avstånd – vad hände med den kulturpolitiska principen? 

För att avgöra om ett konstverk gör sig skyldigt till hets mot folkgrupp eller är kränkande, så krävs det att man tolkar det rätt.LÄS MER: Nils Forsberg om hur Makode Lindes konst upphäver hierarkerFör det krävs ofta stora kunskaper i konsthistoria, konstteori samt en djup kännedom om konstnärens oeuvre. 

Många bortser ifrån att Makode Linde är en postmodern konstnär som approprierar bilder och symboler och laddar om dem med nya betydelser, ofta ironiskt och med en god portion satirisk humor. 

Den som ser utställningen som hets mot folkgrupp gör sig skyldig till en extremt ytlig tolkning.Conny C-A Malmqvist är konstkritiker på Kvällspostens kultursida.