GLÄNSANDE MODER. I samband med Nordiskt forum invigde Charlotte Gyllenhammar i går sin jätteskulptur "Mother" - en manifestation av kvinnan och modern, tio ton tung vattenspruta i en rondell-bassäng mellan Mässan och Arenan i Hyllie. Foto: Christer Wahlgren Foto: Christer Wahlgren
GLÄNSANDE MODER. I samband med Nordiskt forum invigde Charlotte Gyllenhammar i går sin jätteskulptur "Mother" - en manifestation av kvinnan och modern, tio ton tung vattenspruta i en rondell-bassäng mellan Mässan och Arenan i Hyllie. Foto: Christer Wahlgren Foto: Christer Wahlgren

Maka på er - ett råd från Hyllie-festivalen

Publicerad

"Ta mindre plats" - ett handfast råd till alla män, för en jämställd vardag, uppsnappat av Sara Berg på en befriande Hyllie-festival: ett jättearrangemang som blir feminismens Almedalen.

Det har varit befriande att befinna sig i Hyllie de senaste dagarna, där feministfestivalen Nordiskt forum pågått sedan i torsdags, med avslutning i dag. Det har varit som att komma till ett slags Alice i Underlandet-värld, där ingen riktigt passar in i normen, och just därför omformar den och blir en del av den. En snällare norm än den som råder i samhället - ett nästintill utopiskt tillstånd där det varit tillåtet att vara exakt vem en vill, utan att bli ifrågasatt.
Livsfarligt, givetvis.
Kontrasten blir så mycket större när vi alla återvänder till verkligheten.
Efter att ha lyssnat på ett seminarium om könsdiskriminerande reklam, tillsammans med en publik och en panel som enats om att det är befängt att företag fortfarande försöker sälja sina produkter med hjälp av könsstereotyp, sexistisk och diskriminerande reklam, går jag vidare till ett samtal om den svenska föräldraledigheten som förebild.
En brittisk kvinna några stolar framför mig säger att nu äntligen ska delad föräldraledighet införas i Storbritannien. En dam från Ryssland säger att det fortfarande är otänkbart för många ryska pappor att ta hand om sina småbarn, de anser att det är ett jobb för mödrarna.
En trappa upp, i en av alla föreläsningssalar som fått namn efter betydande feminister genom historien, får jag veta att det finns studier som visar att kvotering av kvinnor inte leder till en kompetenssänkning, utan en generell kompetenshöjning. De enda som förlorar på kvotering är de mediokra männen, medan kompetenta män och kvinnor tjänar på det.
"Det har vi vetat hela tiden", enas vi om.
Och det är klart, vi är ju nästan bara kvinnor i publiken, hela tiden. Vi behöver egentligen inte höra allt detta, vi har vetat det hela tiden. Eller som reklamforskaren Nina Åkestam säger: "Det är lätt att tro att alla är upplysta, men folk har inte en jävla aning".
På torsdagskvällen går jag till en kaffebar på Möllan där jag brukar sitta. En man är irriterad, han pratar högt. Om de traditionella medierna som inte ger honom hela bilden, vilket tvingar honom att söka information på rasistiska sajter för att finna sanningen. Därför vet han nu att tiggarna är organiserade och att invandrarna begår brott. Han borde ha varit i Hyllie, men sådana som han går inte på feministiska festivaler.
Det är få män till och med på fredagsseminariet som handlar om män. Fler av föreläsarna poängterar att feminism inte enbart är en fråga om jämställdhet mellan kvinnor och män, det är även en fråga om jämlikhet mellan människor, oavsett etnicitet, klass, ålder och kroppsfunktion.
"Privilegier är osynliga för dem som har dem", säger Michael Kimmel, som forskar om män och maskulinitet. Han säger även att "här står jag och säger det som kvinnor sagt i hundra år", vilket tydligt definierar hur samhället fortfarande ser ut.
Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen, har fem tips till män för hur de kan bidra till en mer jämställd vardag.
Ett av dem lyder: ta mindre plats.

 

Sara Berg

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag