Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maka på er - ett råd från Hyllie-festivalen

GLÄNSANDE MODER. I samband med Nordiskt forum invigde Charlotte Gyllenhammar i går sin jätteskulptur "Mother" - en manifestation av kvinnan och modern, tio ton tung vattenspruta i en rondell-bassäng mellan Mässan och Arenan i Hyllie. Foto: Christer Wahlgren
Foto: Christer Wahlgren

"Ta mindre plats" - ett handfast råd till alla män, för en jämställd vardag, uppsnappat av Sara Berg på en befriande Hyllie-festival: ett jättearrangemang som blir feminismens Almedalen.

Det har varit befriande att befinna sig i Hyllie de senaste dagarna, där feministfestivalen Nordiskt forum pågått sedan i torsdags, med avslutning i dag. Det har varit som att komma till ett slags Alice i Underlandet-värld, där ingen riktigt passar in i normen, och just därför omformar den och blir en del av den. En snällare norm än den som råder i samhället - ett nästintill utopiskt tillstånd där det varit tillåtet att vara exakt vem en vill, utan att bli ifrågasatt.
Livsfarligt, givetvis.
Kontrasten blir så mycket större när vi alla återvänder till verkligheten.
Efter att ha lyssnat på ett seminarium om könsdiskriminerande reklam, tillsammans med en publik och en panel som enats om att det är befängt att företag fortfarande försöker sälja sina produkter med hjälp av könsstereotyp, sexistisk och diskriminerande reklam, går jag vidare till ett samtal om den svenska föräldraledigheten som förebild.
En brittisk kvinna några stolar framför mig säger att nu äntligen ska delad föräldraledighet införas i Storbritannien. En dam från Ryssland säger att det fortfarande är otänkbart för många ryska pappor att ta hand om sina småbarn, de anser att det är ett jobb för mödrarna.
En trappa upp, i en av alla föreläsningssalar som fått namn efter betydande feminister genom historien, får jag veta att det finns studier som visar att kvotering av kvinnor inte leder till en kompetenssänkning, utan en generell kompetenshöjning. De enda som förlorar på kvotering är de mediokra männen, medan kompetenta män och kvinnor tjänar på det.
"Det har vi vetat hela tiden", enas vi om.
Och det är klart, vi är ju nästan bara kvinnor i publiken, hela tiden. Vi behöver egentligen inte höra allt detta, vi har vetat det hela tiden. Eller som reklamforskaren Nina Åkestam säger: "Det är lätt att tro att alla är upplysta, men folk har inte en jävla aning".
På torsdagskvällen går jag till en kaffebar på Möllan där jag brukar sitta. En man är irriterad, han pratar högt. Om de traditionella medierna som inte ger honom hela bilden, vilket tvingar honom att söka information på rasistiska sajter för att finna sanningen. Därför vet han nu att tiggarna är organiserade och att invandrarna begår brott. Han borde ha varit i Hyllie, men sådana som han går inte på feministiska festivaler.
Det är få män till och med på fredagsseminariet som handlar om män. Fler av föreläsarna poängterar att feminism inte enbart är en fråga om jämställdhet mellan kvinnor och män, det är även en fråga om jämlikhet mellan människor, oavsett etnicitet, klass, ålder och kroppsfunktion.
"Privilegier är osynliga för dem som har dem", säger Michael Kimmel, som forskar om män och maskulinitet. Han säger även att "här står jag och säger det som kvinnor sagt i hundra år", vilket tydligt definierar hur samhället fortfarande ser ut.
Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen, har fem tips till män för hur de kan bidra till en mer jämställd vardag.
Ett av dem lyder: ta mindre plats.


Sara Berg