Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Landskapsexposé

Konstens landskap. "Vidderna" av Anneli Nise. (Bilden är beskuren.)

C-J Charpentier möter landskap på Tjörnedals konsthall.

Konst

KONSTENS LANDSKAP | Tjörnedala Konsthall i Baskemölla | Visas t o m 11 november

Samlingsutställningar harmonierar sällan med dagspressens begränsade spaltutrymme, allra minst om skaran av utställare är sexhövdad. Men ett övergripande tema underlättar, och på Tjörnedalagården – högborg för Östra Skånes Konstnärsgille – är den sammanhållande nämnaren konstens landskap; ett begrepp som gärna kan tolkas bokstavligt.
Alltså bilder av yttre och inre landskap, förmedlade av ÖSKG-medlemmarna Annika Fajersson (född 1961), Thomas Larsson (född 1957) och Anna Örtemo (född 1975), samt de inbjudna konstnärerna Eva Louise Buus (född 1979), Torbjörn Helgesson (född 1960) och Anneli Nise (född 1964).

 

Uttryck och media är långt ifrån homogena. Fajerssons sparsmakat akvarellerade landskap känns som fullgången kalligrafi, Larssons tjocka penseldrag spänner mellan abstrakt och avbildande med Österlen som inspirationskälla, Örtemo installerar staket, murar och gränser med textilt material, Buus är nästan monokrom när hon låter betraktaren ana vegetation och geologi under till synes enfärgade ytor, Helgesson fångar ödsligheten i det skånska jordbrukslandskapet med sin kamera, och Anneli Nise låter oss blicka in i ett privat mentalt landskap befolkat av figurer mellan grotesk och karikatyr.

 

Så långt sträcker sig den objektiva beskrivningen som vägröjare för det personliga omdömet, och på den punkten fyller Tjörnedalas landskapsexposé mig med blandade känslor. Där somt fascinerar, och somt känns mindre intressant.
Tre utropstecken sätts på pränt. Fajerssons till det yttre enkelt porträtterade landskap är pärlor på papper, medan Nises relativt småformatiga oljor rymmer en osedvanlig spänning - eller möjligtvis intrikata gåtor.
Buus, slutligen, bländar med sina underliggande motiv. Där man först lockas att tro att hon laborerat med mer än penslar.

 

Av någon anledning tänker jag på övermålad art deco- eller jugendtapet när jag ser hennes dukar. Som helt enkelt är skickliga.
Utanför Tjörnedalagården möter blicken det skånska höstlandskapet med kvardröjande grönska och brinnande löv. Som en dubbelexponering av konstens landskap.

 

C-J Charpentier

kultur@kvp.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!