Konstvärldens förläggare

Publicerad
Uppdaterad
Curatorn Gabrielle Giattino har producerat Subject Index med verk som undersöker det vanskliga i att tolka spår och avtryck. ”Det du ser är inte vad du får”, säger hon om utställningen.
Far Away So Close är ett ambitiöst residensvistelseprojekt som drogs igång av utställningsproducenterna Linda Rydberg och Jessica Segerlund. Syftet är att stötta professionella, frilansande curatorer och skapa genomströmning mellan den regionala och internationella konstscenen. Subject Index är den första utställningen och i dag (10/10) kommer projektets andra utställning Disarming Matter producerad av curatorn Chris Sharp att på Dunkers.
Curatorerna är konstvärldens förläggare – de ser över och skapar effekt, deras betydelse ökar i en värld som ständigt tycks multiplicera sin produktion av konst och utställningsrum. Giattino kommer från New York men arbetar på många platser, hon säger att konstvärlden är sig lik världen över.

Titeln Subject Index – ämnesregister – kommer från Erica Baums utställda verk. Baum är en av de 7 konstnärer som Giattino upplåtit F-rummet till. I de aktuella alstren arbetar hon med index – ord som refererar till något vi inte får se, endast förteckningen är oss given. ”Svanar, Amputerade” står det på ett av Baums avfotograferade arkivkort och bilden jag gör mig har helt säkert ingen likhet med det faktiska ting som finns någonstans.
 Klara Hobza har skapat sitt verk ”Searching for the Longwave, Trial and Error” specifikt för utställningen. Vid vistelsen i Malmö såg hon en antenn på Tekniska museet, vilken inspirerade henne.
I katalogen står det att Hobza spelar rollen av uppfinnare – en galen sådan tänker jag, då man ser en henne klänga i en radiomast klädd i svart klänning med antenn i hand, som i en gammal film.

Filmen från Andrées polarexpedition år 1897 hittades tillsammans med liken av deltagarna år 1930 och först då framkallades negativen.  Ellie Gas egen expedition slutade väl, men hennes diabildsinstallation påminner om de spöklika bilderna från André-
expeditionen. Människan är liten men isen stor, och Gas avfotograferade polaroider träder långsamt fram men klarnar aldrig helt, lika undflyende som ett minne.
Subject Index är sofistikerad, intellektuell och lågmäld i sin semiotiska genomgång, en berättelse om hur det glappar vid överföringen av information – om hur spår trots våra ansträngningar blåser igen.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag