Foto: Marcus Hansen
 Foto: Marcus Hansen

Konstnärens öga

Publicerad
Uppdaterad
Dan Wolgers ägnar sig åt människans olika kroppsöppningar, med hjälp av små skulpturer, på sin senaste utställning, som efter en sejour på Galleri Arnstedt i Östra Karup nu drar vidare i valda delar till Köpenhamn.
Arnstedts Galleri gör sannerligen Dan Wolgers sju nya små skulpturer rättvisa. Artefakterna omges av rummets vita, mjuka ljus och de är uppställda på två rader som
i en märklig leksaksbutik.
Det är premiärvisning för dem och spontant ser jag verken som ett intellektuellt hanterande av sådant barn fängslas av eller som något hämtat från en annan värld, lik vår men med annorlunda värderingar.

Personligen har jag alltid varit kallsinnig gentemot Marcel Duchamp och hans pissoar, skulle vi inte kunna bestämma att vi aldrig mer nämner den då den fått tillräckligt med uppmärksamhet?
Men jag har alltid varit imponerad av Wolgers trots att han har delar av sin konstnärliga gärning i den tradition som Duchamp plöjde upp.
Fräckhet, är en gångbar egenskap i vår tid. somliga använder den klumpigt andra proffsigt och Wolgers tillhör den senare kategorin.
Han var, (är?) något av en mästare på de där knasbolliga judoflipsen som kastar omkull en, han pryder telefonkatalogen med sina egna uppgifter, så schwopp ligger man där och tänker ”oj, wow!”.
Sex av skulpturerna är studier av människans olika kroppsöppningar – de behöver väl alltid hedras? Verken låter sig hanteras, man kan veva på dem allihop och då händer det saker. Studie II (öra) kan man med lite tur få en lampa att lysa på, i Studie IV (näsa) lyfts och sänks ett vykort med blomstermotiv.

Wolgers köpte en väderkvarn på Gotland och de sju skulpturerna ska vara byggda av sådant han fann i ett av uthusen. Man tar vad man har, jag är alltid svag för det där Kajsa Wargandet.
Verkens grund är blytyngder som man fiskat med, de ger stabilitet, medan överbyggnaden i flera fall är av skrangligt slag, snillrikt hopsatta av tyg, fossil, metallburkar, rosor från plastblommor – det är fint.
”Självporträtt”, heter det sjunde verket. Ett vakande pyttelitet öga tronar högst upp, det vajar när man vevar på den svarta veven lite längre ned.
Likt Saurons öga ser ut över Midgård i Sagan om ringen, spanar Wolgers dito ut mot ”kroppsöppningarna” i galleriet. Konstnären skannar världen och människans kroppslighet – en utmärkt uppgift.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag