Här ska pressas. Maj Fagerberg och Stefan Casta med barn från klass 2A i Vårfruskolan i Lund - klassen som blir testpiloter för "Humlans herbarium". Foto: Lasse Svensson
Här ska pressas. Maj Fagerberg och Stefan Casta med barn från klass 2A i Vårfruskolan i Lund - klassen som blir testpiloter för "Humlans herbarium". Foto: Lasse Svensson

Kolla in en
snygg maskros

Publicerad

Stefan Casta och Maj Fagerberg presentarer sin nya "Humlans herbarium" – en barnbok som är flora, växtpress och herbarium inom samma tjocka pärmar.

Stefan och Maj har haft en bok ihop i nästan 20 år: Nu är den klar - Humlans herbarium, som kan bli en barnklassiker, lika älskad som duons Humlans blomsterbok: barnens första flora, som kom första gången 1993.

Det var då Stefan Casta och Maj Fagerberg fick idéen, att ge moderna barn nycklarna till naturen tillbaka, en chans för stadsbarn att hitta i det vilda.

– För banden till naturen är tyvärr avklippta i dag, det vill vi ändra på, säger Stefan Casta.

Humlans herbarium är flora, växtpress och herbarium inom kraftiga och stryktåliga pärmar. Häromdagen fick den smygvernissage i det växtångande Palmhuset i Botaniskan i Lund, med testpiloterna närvarande - klass 2A från Vårfruskolan. Augustprisade Casta från Humlamaden vid Blentarp och hans lika berömda kollega Maj Fagerberg från Mölndal berättade om sitt mångåriga projekt. Tekniskt var boken knepig: linnebunden med dold spiralrygg, rejäl växtpress i bakre pärmen, och skirt silkespapper för den färdiga pressblomman. Förlaget Opal löste det, och nominering till såväl årets vackraste barnbok som Augustpriset lär vara självklara.

– Växtsamlande ska vara lust! Inte "bara grönt". Mellan gatstenarna eller på trottoaren kan man ju få syn på en väldigt snygg maskros, säger Maj Fagerberg.

 

Bokens 18 vilda blommor (med många "tama" släktingar) är valda för att alla lätt ska kunna hitta dem: snödroppe, tussilago, vitsippa, vårlök, tusensköna, gullviva, styvmorsviol och maskros om våren, förgätmigej, smörblomma, vitklöver, skogsstjärna, daggkåpa, prästkrage, mjölke (rallarros), nyponros, blåklocka och gulmåra om sommaren. För varje blomma tre sidor och plats att egen blomma, många bilder och finurliga Stefan Casta-texter, liksom latinska namnet förstås, och lite här och där hälsningar till den svenske blomsterkungen Linné. Liksom pressningsråd, förstås.

Maj Fagerberg har inte bara akvarellmålat blommorna, in i minsta detalj, här befolkas sidorna av hennes många vackra och roliga, ömsinta figurer, ekon av redan bekanta Fagerberg-bilder.

Rena önskeboken, intygade åttaåringarna från Vårfru­skolan. Ungarna ska jobba med Humlans herbarium hela våren, samla, artbestämma, pressa och montera. Och visa för mormor och farfar, Casta och Fagerberg kallar sin bok för "generationsbrytare": tillbaka till naturen.

 

Christel Persson

christel.persson@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag