Set Mattssons välresearchade debutroman är första boken ut i en planerad serie Malmö-krim. Foto: Johanna Jeansson
Set Mattssons välresearchade debutroman är första boken ut i en planerad serie Malmö-krim. Foto: Johanna Jeansson

Kan sitt Malmö

Publicerad

Ulf R Johansson läser Set Mattssons nya bok Ondskans pris.

Inte sedan K Arne Bloms sjudelade Loman-serie om mord i Lund under andra världskriget, har jag läst en så välskriven – för att inte säga välkomponerad och genomresearchad – deckare som Set Mattssons debutroman Ondskans pris.

Jag är full av beundran inför detta exempel på så kallad "Malmökrim", som för oss tillbaka till de dramatiska dagarna runt andra världskrigets slut när Malmö tog emot tusentals flyktingar från nazistiska utrotningsläger. I synnerhet är det Stutthof utanför Gdansk som figurerar. Och alla flyktingar därifrån hade bevisligen inte rent mjöl i påsen.

 

Set Mattsson kan sin historia och sin Malmögeografi anno 1945-46.

Som petimäter försöker jag hitta fel här och var, men Mattsson klarar sig elegant förbi eventuella blindskär. Att en av huvudrollsinnehavarna dessutom är murvel på Skånska Aftonbladet, Kvällspostens föregångare, gör inte berättelsen mindre intressant.

Ondskans pris är ett mastigt verk (drygt 400 sidor).

Ibland kanske jag också kan tycka att det är lite väl mycket av tragglande polisprocedur över framställningen – även här har Mattsson researchat. Men samtidigt lättas läsningen upp av ett par parallella spår med polishuset vid Davidshall som nervcentrum.

 

En Malmödeckare förlagd till krigsårens slut är naturligtvis ett ovanligt smart sätt att hålla denna historia vid liv.

Och jag uppskattar personligen otroligt mycket att Mattsson, vars krimmare Palm är boxningsintresserad, för in den nordafrikanske boxaren Jacques Benet i storyn.

Här rör sig Mattsson på konkret grund: denne mörkhyade boxare, som suttit i nazistiska krigsfångläger, var ­otränad och förmodligen skadad. Han gick en match för mycket, den i Malmö – han dog i sviterna efter knocken, på Allmänna sjukhuset.

 

Jag vet var Benets anonyma grav finns, ännu efter 65 år finns ingen sten eller något som på Östra kyrkogården markerar att här under vilar stoftet av en proffsboxare.

Om Mattsson Malmödeckare väcker förnyat intresse för Benets öde ska det ses som extrabonus!

Set Mattsson tillhör den framgångsrika generationen 56:or. Även om han är bosatt i Lund är han en tvättäkta malmöit.

Efter debuten med Ondskans pris borde det vara krattat i rabatten för en spännande fortsättning.

 

Ulf R Johansson

kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag