Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kan sitt Malmö

Set Mattssons välresearchade debutroman är första boken ut i en planerad serie Malmö-krim. Foto: Johanna Jeansson

Ulf R Johansson läser Set Mattssons nya bok Ondskans pris.

Kriminalroman

ONDSKANS PRIS | Set Mattsson | ­Historiska media

Inte sedan K Arne Bloms sjudelade Loman-serie om mord i Lund under andra världskriget, har jag läst en så välskriven – för att inte säga välkomponerad och genomresearchad – deckare som Set Mattssons debutroman Ondskans pris.

Jag är full av beundran inför detta exempel på så kallad "Malmökrim", som för oss tillbaka till de dramatiska dagarna runt andra världskrigets slut när Malmö tog emot tusentals flyktingar från nazistiska utrotningsläger. I synnerhet är det Stutthof utanför Gdansk som figurerar. Och alla flyktingar därifrån hade bevisligen inte rent mjöl i påsen.

 

Set Mattsson kan sin historia och sin Malmögeografi anno 1945-46.

Som petimäter försöker jag hitta fel här och var, men Mattsson klarar sig elegant förbi eventuella blindskär. Att en av huvudrollsinnehavarna dessutom är murvel på Skånska Aftonbladet, Kvällspostens föregångare, gör inte berättelsen mindre intressant.

Ondskans pris är ett mastigt verk (drygt 400 sidor).

Ibland kanske jag också kan tycka att det är lite väl mycket av tragglande polisprocedur över framställningen – även här har Mattsson researchat. Men samtidigt lättas läsningen upp av ett par parallella spår med polishuset vid Davidshall som nervcentrum.

 

En Malmödeckare förlagd till krigsårens slut är naturligtvis ett ovanligt smart sätt att hålla denna historia vid liv.

Och jag uppskattar personligen otroligt mycket att Mattsson, vars krimmare Palm är boxningsintresserad, för in den nordafrikanske boxaren Jacques Benet i storyn.

Här rör sig Mattsson på konkret grund: denne mörkhyade boxare, som suttit i nazistiska krigsfångläger, var ­otränad och förmodligen skadad. Han gick en match för mycket, den i Malmö – han dog i sviterna efter knocken, på Allmänna sjukhuset.

 

Jag vet var Benets anonyma grav finns, ännu efter 65 år finns ingen sten eller något som på Östra kyrkogården markerar att här under vilar stoftet av en proffsboxare.

Om Mattsson Malmödeckare väcker förnyat intresse för Benets öde ska det ses som extrabonus!

Set Mattsson tillhör den framgångsrika generationen 56:or. Även om han är bosatt i Lund är han en tvättäkta malmöit.

Efter debuten med Ondskans pris borde det vara krattat i rabatten för en spännande fortsättning.

 

Ulf R Johansson

kultur@kvp.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!