Foto: Jenny Maria Nilsson
 Foto: Jenny Maria Nilsson

Kackalorum på slottet

Publicerad
Uppdaterad
För andra året i rad arrangeras en utställning på Sofiero Slott med skulptur och textil. Jenny Maria Nilsson fascineras främst av textilerna.
"Har de höns?” utbrister två kvinnor bredvid mig. Jag berättar att de två burarna med bruna lanthöns är konstverket ”Kackalorum”.
– Vad tycker ni?.
En av dem skrattar och säger:
– Konstnären borde klippa sig och skaffa ett jobb.
Nu är det inte en enda konstnär som skapat ”Kackalorum” utan två: Peter Johansson och Barbro Westling, och såvitt jag vet är de välfriserade.
”Kackalorum” består även av en mekanisk tupp som gal en gång i kvarten, just nu installerad i ett av Sofieros torn. Konstverket, som nog ska ifrågasätta vårt seende, känns mest som ett tokroligt påhitt där konstnärsparet lyckas driva med sig själva och konst, det är väl kul? Men jag lyckas inte skaka av mig känslan av ovärdighet.

Konst på kryss visar textil och skulptur för andra året i rad. Danska och svenska konstnärer plus en fransman visar fem större verk på gräsmattan framför slottet och ett antal verk i slottets rum. Simultant visas en utställning på samma tema i Helsingör.
”And he knows he shouldn’t kill. And he knows he always will” lyder refrängen i den kanadensiska sångerskans Buffy Saint Maries Universal Soldier från 1964. Konstnären Bertil Englert inspirerades av denna och skapade ett verk med samma namn. Det är hedersamt att ”Universal Soldier” visas. Verket ägs av Helsingborgs museum som förvarar det i sina gömmor och således hindrar det från att uppfylla Englerts avsikt: att skulpturen skulle stå ute och rosta sönder i takt med att krig upphör. ”Universal Soldier” är underbar, fylld med samma söta naivism som Saint Maries sång.
Det ska fan vara konstverk utställt på Sofiero. Platsen är en av de vackraste jag vet, kanske är det därför som flera av verken känns otillräckliga och koketterande.
Jag hade gärna sett mer populism – om jag får använda det ordet – med tanke på klientelet som besöker Sofiero. När jag är där verkar de tillresta långt mer intresserade av fotografier av gamle kungen än av utställningen. 

Dock visar Konst på kryss något av den bästa textilkonst jag sett. Marianne Poulsen och Bibbi Lovell deltar med ett antal oemotståndliga gobelänger. Poulsens verk ”Solens Landskap” har en behärskad, mästerlig färgskala, motivet är flyhänt tecknat men med stor tyngd i vävens helhet. Bibbi Lovells textilkonst, bland annat ”Kosmiska renar” och ”Renlycka” knyter ihop hantverksskicklighet och konstnärlig finess. Både Poulsens och Lovells verk rymmer känslan av urgammal tradition: något medeltida, ödesbetonat men som samtidigt försvarar sin plats som nutida relevant konst. Förtjusande att se.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag