Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag hoppas att Vilks inte låter sig utnyttjas"

STOLLIGT SÄLLSKAP? KvP/KULTUR:s konstskribent Conny C-A Malmqvist upptäckte en bloggintervju med Malmö-galleristen Henrik Rönnquist som i juni planerar att visa Lars Vilks konst, nya verk men även de omtvistade s k rondellhundarna - i intervjun blottlägger Rönnquist sitt verkliga motiv bakom utställningen: att rikta ett slag mot islam. Malmqvist skriver att "Vilks har all rätt i världen att ställa ut sin konst... Att vika sig för religiös extremism finns inte på kartan. Men att låna sig till främlingsfientliga nostalgiker är också illa.
Foto: ANNIKA AF KLERCKER

VILKS BILDER

Så kröp det slutligen fram - varför galleristen Henrik Rönnquist vill ställa ut Lars Vilks rondellhund i juni.

I en intervju med Filippa von Platen, direktpublicerad på en blogg, står det klart att syftet inte primärt är att försvara yttrandefriheten. Det handlar snarare om att rikta ett slag mot islam:

"Det här är också en politisk fråga. Nej, stryk det. Det är en demokratisk fråga. Vet du, jag vågar inte gå hem i kväll och det har inte med Vilksutställningen att göra utan det handlar om brottsligheten. Jag frågar mig inte om jag blir rånad utan när. Sedan flera år tar jag taxi hem. Det kostar."

Och så häver Rönnquist ur sig följande tirad;

"Vet du att alla överfallsvåldtäkter i Oslo begås av MENA-invandrare? Inte 99 %. 100 %. Gruppvåldtäkter är inte svenskt. Det är något som kommit utifrån. Jag var i Rosengårds Centrum med två vänner för två veckor sen. Mitt sällskap var de enda kvinnorna utan slöja. Det gick inte att se en enda kvinna i stadsdelscentrat! Det här är inte det Sverige jag växt upp i, inte det Sverige jag vill leva i."

Henrik Rönnquist ser utställningen med Vilks som ett rop på hjälp. Han hävdar att hans liv redan är så hårt begränsat av brottsligheten i Malmö. (Han tvingas ju åka taxi).


Rönnquist är väl medveten om att utställningen med Vilks kommer att begränsa hans frihet ytterligare. Men han hoppas att utställningen är ett led i att han ska få sin frihet tillbaka. På vilket sätt han ska få tillbaka sin "frihet" framgår inte av intervjun.

Han säger att han inte vill slänga ut alla invandrarna men frågar sig: "Är islam tolerant? Kan vi leva sida vid sida? De vill ta över."

Ja, vad ska man säga? Skratta eller gråta?


Jag vet att Lars Vilks inte delar Rönnquists paranoida syn på islam och jag anser att Vilks har all rätt i världen att ställa ut sin konst och att han ska skyddas till varje pris. Att vika sig för religiös extremism finns inte på kartan. Men att låna sig till främlingsfientliga nostalgiker är också illa.

Jag hoppas att Lars Vilks inte låter sig utnyttjas av den stollige galleristen.