I rollerna: Gustav Berg , Cecilia Borssén , Nils Dernevik , Kajsa Ericsson , Oldoz Javidi , Danjin Malinovic , Kim Bergkvist , Kenny Olsson. Foto: / Foto: Malin ArnessonI rollerna: Gustav Berg , Cecilia Borssén , Nils Dernevik , Kajsa Ericsson , Oldoz Javidi , Danjin Malinovic , Kim Bergkvist , Kenny Olsson. Foto: / Foto: Malin Arnesson
I rollerna: Gustav Berg , Cecilia Borssén , Nils Dernevik , Kajsa Ericsson , Oldoz Javidi , Danjin Malinovic , Kim Bergkvist , Kenny Olsson.  Foto: / Foto: Malin Arnesson
Foto: / MIRIAM PREISFoto: / MIRIAM PREIS
 Foto: / MIRIAM PREIS
I rollerna: Gustav Berg , Cecilia Borssén , Nils Dernevik , Kajsa Ericsson , Oldoz Javidi , Danjin Malinovic , Kim Bergkvist , Kenny Olsson. Foto: Malin ArnessonI rollerna: Gustav Berg , Cecilia Borssén , Nils Dernevik , Kajsa Ericsson , Oldoz Javidi , Danjin Malinovic , Kim Bergkvist , Kenny Olsson. Foto: Malin Arnesson
I rollerna: Gustav Berg , Cecilia Borssén , Nils Dernevik , Kajsa Ericsson , Oldoz Javidi , Danjin Malinovic , Kim Bergkvist , Kenny Olsson.  Foto: Malin Arnesson
Gustav Berg , Cecilia Borssén , Nils Dernevik , Kajsa Ericsson , Oldoz Javidi , Danjin Malinovic , Kim Bergkvist , Kenny Olsson. Foto: Malin ArnessonGustav Berg , Cecilia Borssén , Nils Dernevik , Kajsa Ericsson , Oldoz Javidi , Danjin Malinovic , Kim Bergkvist , Kenny Olsson. Foto: Malin Arnesson
Gustav Berg , Cecilia Borssén , Nils Dernevik , Kajsa Ericsson , Oldoz Javidi , Danjin Malinovic , Kim Bergkvist , Kenny Olsson.  Foto: Malin Arnesson
Från Lars von Triers "Idioterna". Foto: CANAL PLUSFrån Lars von Triers "Idioterna". Foto: CANAL PLUS
Från Lars von Triers "Idioterna". Foto: CANAL PLUS

"Idioterna" är tillbaka – nu galnare än någonsin

Publicerad

Lars von Triers "Idioterna" har hamnat på scen på Helsingborgs stadsteater.

Sara Berg ser en superkonstig film skruvas ännu ett varv.

RECENSION | TEATER. En bit in i teaterversionen av Lars von Triers film ”Idioterna” kommer det en fråga från scenen till publiken: Är det kul att skratta på andras bekostnad?

Då har publiken precis suttit och skrattat åt de sju självutnämnda idioterna på scenen, vilka misslyckats med att besöka ett badhus, sälja julgranspynt samt åka på studiebesök till en fabrik.

Vulgär mindfulness

För vi vet ju alla att de egentligen inte är idioter på riktigt, utan bara ett gäng kompisar som bestämt sig för att trotsa samhällsnormerna i syfte att hitta tillbaka till sin inre, orörda kreativitet och upptäckarglädje. Ungefär som att syssla med mindfulness, fast mer vulgärt.

 

LÄS MER – Sara Berg: Det franska nationalhelgonet tar strid för sitt kön i Köpenhamn

 

Den 20 år gamla filmen är en av de första inom den danska dogmagenren, vilken är uppbyggd kring tio autenticitetsregler. Det är till exempel inte tillåtet att använda pålagt ljud eller rekvisita som inte redan finns på platsen och det är kameran som ska komma till scenen, i stället för vice versa. Man skulle i princip kunna kalla det för en regisserad dokumentär.

 Anja Suša regisserar

Just det dokumentära har regissören Anja Suša tagit vara på i sin tolkning. Hon låter skådespelarna gå in i och ut ur karaktär och bitvis är det svårt att hålla reda på vad som är verklighet och vad som är fiktion. Replikerna läses av första person i tredje person och vissa scener känns helt slumpartade. Saker som är övertydliga redan från början, förklaras ytterligare en gång, och den kreativa transparensen gör att allt bara blir än mer absurt i stället för begripligt.

Konstig film

Jag älskar det greppet. ”Idioterna” är en superkonstig film och i teaterform har handlingen – eller kanske snarare icke-handlingen – skruvats ytterligare ett varv. Nakenscenerna må ha plockats bort, vilket i sann pedagogisk anda får sin förklaring, men måltidsscenen får mig i gengäld att bli lätt svimfärdig.

LÄS MER – Sara Berg: Tragikomisk teater om hemtjänst och fattigdom i Malmö 

Det är så många dimensioner att det till slut känns som att slösurfa på internet och planlöst hoppa mellan Youtube, Wikipedia och en samling memes, för att till slut fastna i någons webcam.

Avsaknaden av rekvisita vägs skickligt upp av vältajmade ljudillustrationer och skådespeleriet är genomgående precis lagom överdrivet, även om jag blir extra förtjust i Nils Derneviks tolkning av Stoffer och Kenny Olsson som Jeppe. Till och med en glömd replik hanteras så smidigt att den känns avsiktlig. 

Det enda jag har svårt för är publikinblandningen, något som sällan blir bra i praktiken. Här hade den kunnat fylla en funktion, om man vågat göra situationerna obekväma på riktigt. Nu blir det i stället mest småfnissigt och tafatt.

Men det är ändå bara en liten anmärkning på en i övrigt helt sinnesförvirrad föreställning. Och det är en komplimang.

 

 

Teater

Idioterna

Fritt efter Lars von Triers film

Bearbetning Tom Silkeberg

Regi Anja Suša

Dramaturg Tom Silkeberg

Scenograf och kostym Helga Bumsch

Ljus Emanuel Arvanitis

Koreografi Damjan Kecojevic

Helsingborgs stadsteater

Speltid 1.5 t. 

 

Sara Berg är kritiker på Expressens och Kvällspostens kultursida. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag