Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guldmakaren i box

Lennart Aschenbrenner är det förbiseddas och det ratades vän. Det som vi  andra dödliga inte bevärdigar med en blick ägnar han en närmast  zenbuddistisk uppmärksamhet.

Konstnären och poeten William Blake såg hela världen i ett sandkorn. Aschenbrenners ambitioner sträcker väl inte sig så långt, utan han sensibiliserar oss så att vi ser skönheten i det lilla och förkastade; en tablettask, en gammal murken gren, en övergiven flip-flopsandal på en strand, en rostig spik, en biobiljett, en entrébiljett till ett konstmuseum, en gammal sliten socka med mera. Och likt Picasso ser han vardagliga ting som något annat än vad de är. En ölburks rivöppnarlock blir till en slips, och av två kan man göra ett par glasögon. Ja, han hjälper verkligheten på traven och transformerar skräpet till konst.

Aschenbrenner beskriver sig själv som ett slags alkemist: Genom att plocka upp och avbilda en bortkastad papperslapp, en rostig ölkapsyl, ger jag det låga motivet en betydelse. En konstnär är som en alkemist. Jag försöker göra guld av skräp.

Nu finns Lennart Aschenbrenners grafiska bildvärld från 1965 till 2012 samlad i en box. En bild av en svart Borsalino på vit botten pryder omslaget. Boxen har fått utmärkelsen Svensk bokkonst 2012 (formgivning Jörgen Nordqvist, porträttfoto Hans Hammarskiöld, grafikfoto Johan Bergenholtz).

Det är onekligen en vacker box. Stram och ren. Inte alls som Lennart Aschenbrenners bilder som är fulla av spår av liv, fläckar och rispor.

Men kontrasten mellan bokens strama renhet och de grafiska bladens orenhet fungerar perfekt. Kan dock reta mig lite på att återgivningen av vissa grafiska blad inte är större än ett frimärke. Men trots detta har jag en stor behållning av boken då jag bläddrar och får syn på det ena guldkornet efter det andra. I den vita boxen ligger det ytterligare en bok med fotografier där man kan se konstnären i aktion, ackompanjerad av en utmärkt text av Thomas Kjellgren som beskriver Aschenbrenners konstnärliga utveckling.

KONSTBOK

THOMAS KJELLGREN

"Lennart Aschenbrenner grafik 1965-2012"

Arena