Björn Öijer har skrivit en läsvärd berättelse från skogarna öster om Ljungby. Foto: RECITO FÖRLAG
Björn Öijer har skrivit en läsvärd berättelse från skogarna öster om Ljungby.
Foto: RECITO FÖRLAG

"Gudruns raseri är en läsvärd berättelse"

Publicerad

Skriva kan han. Och fattas bara, efter att ha varit journalist i många år. Björn Öijer kan också berätta underhållande och fängslande, med pådrivande spänning.

De senaste åren har Öijer skrivit ett par romaner och nu debuterar han som deckarförfattare. Åtminstone står det så på omslaget: kriminalroman. Snudd på falsk marknadsföring. Det kriminella - i en deckare oftast lika med mord - får så litet utrymme att deckarläsare kan bli besvikna. Samtidigt som genrebenämningen riskerar att stöta bort andra läsare.

Vilket skulle vara trist.

"Gudruns raseri" är en läsvärd berättelse i en genre som hellre bör kallas nutida landsorts- eller bygderoman. Plats: skogen öster om Ljungby i Småland. Där tillbringar Erik Barkeborn, tidigare journalist och 60+, sin mesta tid, i fritidshuset med schabradoren Terry.

 

Bra miljöskildringar, både av småländsk skogsbygd - tall, gammelgran, älg, rådjur och räv, hallonsnår, glest med hus - och staden Ljungby: sagomuseum, fri parkering ännu hösten 2004 och Roddys konditori. Också flera fina personporträtt, bland annat av Barkeborn och Anita Gustavsson, hustru till en markägare och något av extra andra huvudperson.

Barkeborn har blivit det man nog lätt blir som för tidigt pensionerad: stingslig och kverulantisk. Markägarens hustru, som har psykiska problem, känner hur natur och djur beklagar sig över människans behandling. Hon fruktar naturens hämnd.

Alltför långt in händer det som får "Gudruns raseri" att bli en "deckare".

 

Nödvändigt? Nej, jag tror att romanen klarat sig bra - faktiskt bättre - utan deckarinslag. Men när Öijer nu måste få det till deckare så borde han ändå ha fångat upp en tråd (ett hundkoppel, mer exakt) som fortfarande hänger lös när hans kriminalroman är slut.

 

BENGT ERIKSSON

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag