Glimt av Goya

Publicerad
Uppdaterad
Armbanden löper längs hela underarmen och klirrar då bäraren – en tonårstjej – tar ett steg närmre Yngve Rådbergs målning ”Le Descendant”.
– De borde inte få ha barn, väser hon.
Rådbergs målade baby ligger i en spjälsäng – skär, naken och skrikande, utlämnad till två handfallna föräldrar som inte skulle kunna trösta ens om deras liv hängde på det.
Då och då får jag bilden av att konstvärlden är en storebror som bänder ens fingrar bakåt och skriker ”erkänn att konst är viktigt, erkänn, erkänn…”. Rådberg är motsatsen till det. På Dunkers ställer han ut tolv målningar. I en gul bok fastkedjad vid bänken i mitten av utställningsrummet beskriver han under rubriken ”Konsten att måla in sig i ett hörn” den insikt han fick under sina år på Kungliga Konsthögskolan; ”samtidskonsten betraktade estetiken som ett avslutat kapitel. Konstbegreppet kunde numera fyllas med precis vad som helst. Därmed framstod det för mig som meningslöst.”
Yngve Rådberg gestaltar en ovanlig hållning i den post-postmodernistiska eran. Estetiken är upplöst och i stället för att slå folk i huvudet med att KONST ÄR VIKTIGT så intar han en attityd av undran; jag vet inte riktigt vad ska jag göra, så jag målar.

Rådberg är arvtagare till Ola Billgren och verkar i en nyrealistisk stil. Hans värld är genomsyrad av svart humor där tafatta personer trampar runt i vanmakt och oro. Framställningarna är allt det som amerikanska storfilmer inte är, här finns inga rådiga, inga hjältar, ingen duglighet utan bara begränsningar och dåligt omdöme. Rådberg är intellektuell och analytisk på ett liknande sätt som den amerikanske fotografen Jeff Wall. Precis som Wall återanvänder Rådberg konkreta bilder ur konsthistorien. Jag känner igen Francisco de Goyas demoniserade gestalter från dennes etsningar och Rådbergs eget tvivel förefaller inmålat i den man som med sluttande axlar står inför en suprematistisk fyrkant – hur tar man sig an konst? Han förenar naiv ödmjukhet och skarpt utredande och det är oändligt lockande.
”Bra berättelser börjar med ett brott” sa en högstadielärarinna till mig. Rådbergs iscensättningar har den där spänningen som väntar på en upplösning. Kanske kommer Anna Wahlgren eller Dr Phil klampandes i trappan och styr upp både föräldraskapet och de två oförmögna föräldrarna eller så skriker bebisen ihjäl sig.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag