Foto: Korhonen Mika
 Foto: Korhonen Mika

Galleriets sagostund

Publicerad
Uppdaterad
”Världen är hatiskt mörkgrå och splittras då och då av blixtar.”
Så inleder konstnären Leif Holmstrand historien/utställningen om Pim & Pom. Världen han skildrar för tankarna till det naturtillstånd filosofen Thomas Hobbes tecknade i boken Leviathan – det är en kall värld och Pim & Pom är känsliga och oskuldsfulla varelser.
Leif Holmstrand är en multimedial konstnär men också poet med tre utgivna lyrikböcker. Hans förmåga att tygla det enkla och få det pekorala att arbeta till sin fördel antar jag beror på en ärlighet som gör att varje person måste närma sig hans kosmos med vördnad.

Utställningen utgörs av fem verk och berättande texter som ramats in och hänger på väggen. Materialet är mestadels lump; verk har virkats, stickats och byggts fram av tyg-bråte och annat skräp. Galleri 21 luktar som en secondhand-butik.
Kanske är det min personlighet, men i alla skapelser ser jag monster.
En best under ett nät av virkade trasor, girlanger och rep, bildserien med sammansatta konstiga grinande existenser vars beteende är omöjligt att tolka; till och med den mörkbruna babydockan med blå ögon förefaller ha ett odjur inom sig.
I det tryggaste material som finns – stickat – har Holmstrand åstadkommit en enorm, uppfläkt tvångströja tillverkad åt ett vidunder, utställd som om vore det på ett museum i framtiden.

Det är som att vistas i Vilse i pannkakan, en nyckfull plats utan trygghet, smärtsam för sköra att befinna sig i. Tänk om pojken som inte ville äta upp haft en sådan vän som Pim & Pom har i varandra – det skulle ha varit trösterikt.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag