Johanna Koljonen deltar i panelen när "Fortsätt #prataomdet" kommer till Malmö. Foto: Suvad Mrkonjic
Johanna Koljonen deltar i panelen när "Fortsätt #prataomdet" kommer till Malmö. Foto: Suvad Mrkonjic

Fråga Johanna,
och dom andra

Publicerad

Sexprat: Det började med ett tweet, och blottade ett massivt behov - Camilla Larsson berättar mer.

– Vad är egentligen en sexuell "gråzon"?

– Är något fel så är det väl fel, inte grått?!

– Varför kan inte alla inse att precis allt blir lättare om man pratar om det?

– Förstör man inte spänningen och mystiken i en relation om man jämt pratar om allt?

– Hur ska man kunna utforska gränser om man aldrig överskrider dem?

Precis som #prataomdet-debatten snabbt tog fart i december 2010, på internet och i traditionella media, så gör också live-samtalet i slutet av maj på Stadsteatern i Göteborg det.

Stämningen i lokalen är skör, men intensiv efter att de fyra skådespelarna, lite magiskt ackompanjerade av Juvelen, har läst ett urval av de berättelser som hittat sin väg ut i det fria sedan debattens början. Och precis som Johanna Koljonen – som inte trodde att hon någonsin skulle diskutera sitt sexliv öppet med hela Sverige – så trodde nog inte publiken i salongen att de skulle outa sig offentligt, i Göteborg.

 

Men berättelserna får egna minnen att poppa upp. För oss alla. Som den gången när det medelålders grabbgänget hela tiden hamnade lite för nära oss tonårstjejer i bubbelpoolen på Stadshotellet. Och vi lät det ske. Förmodligen med ett osäkert fniss. Klumpen av obehag i magen har funnits där sedan dess. Något var fel. Men kanske lite spännande också? Åtminstone trodde man det, då.

Det som startade som ett personligt twitterinlägg av Koljonen blottade ett massivt behov, hos många, av att dela med sig av sina egna erfarenheter av sådant som gränsade till sexuella övergrepp och av att ta del av andras.

De mycket starka, ofta ledsamt uppgivna texterna från twitter och bloggar blev i vintras till en bok, Berättelser från gråzonen (Kalla kulors förlag), som blev till projektet Fortsätt#prataomdet och den turné som nu når Malmöfestivalen.

 

Ikväll på Palladium kommer frågorna och diskussionen att låta annorlunda än på Stadsteatern i Göteborg. Och det är ju det som är grejen.

Även om vi inte riktigt vet eller kan enas ens om vad "det" eller sexuell "gråzon" egentligen är och även om att "prata om" något kan betyda olika saker för olika människor så berikar samtal och diskussion i princip alltid.

I höst och vinter ger sig turnén, i samarbete med RFSU, ut i Sverige för att möta gymnasieelever och universitetsstuderande i hela landet. Man skulle önska att också en ännu yngre skara fick vara med. Och lära sig prata i god tid.

 

Camilla Larsson

kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag