Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fråga Johanna,
och dom andra

Johanna Koljonen deltar i panelen när "Fortsätt #prataomdet" kommer till Malmö. Foto: Suvad Mrkonjic

Sexprat: Det började med ett tweet, och blottade ett massivt behov - Camilla Larsson berättar mer.

– Vad är egentligen en sexuell "gråzon"?

– Är något fel så är det väl fel, inte grått?!

– Varför kan inte alla inse att precis allt blir lättare om man pratar om det?

– Förstör man inte spänningen och mystiken i en relation om man jämt pratar om allt?

– Hur ska man kunna utforska gränser om man aldrig överskrider dem?

Precis som #prataomdet-debatten snabbt tog fart i december 2010, på internet och i traditionella media, så gör också live-samtalet i slutet av maj på Stadsteatern i Göteborg det.

Stämningen i lokalen är skör, men intensiv efter att de fyra skådespelarna, lite magiskt ackompanjerade av Juvelen, har läst ett urval av de berättelser som hittat sin väg ut i det fria sedan debattens början. Och precis som Johanna Koljonen – som inte trodde att hon någonsin skulle diskutera sitt sexliv öppet med hela Sverige – så trodde nog inte publiken i salongen att de skulle outa sig offentligt, i Göteborg.

 

Men berättelserna får egna minnen att poppa upp. För oss alla. Som den gången när det medelålders grabbgänget hela tiden hamnade lite för nära oss tonårstjejer i bubbelpoolen på Stadshotellet. Och vi lät det ske. Förmodligen med ett osäkert fniss. Klumpen av obehag i magen har funnits där sedan dess. Något var fel. Men kanske lite spännande också? Åtminstone trodde man det, då.

Det som startade som ett personligt twitterinlägg av Koljonen blottade ett massivt behov, hos många, av att dela med sig av sina egna erfarenheter av sådant som gränsade till sexuella övergrepp och av att ta del av andras.

De mycket starka, ofta ledsamt uppgivna texterna från twitter och bloggar blev i vintras till en bok, Berättelser från gråzonen (Kalla kulors förlag), som blev till projektet Fortsätt#prataomdet och den turné som nu når Malmöfestivalen.

 

Ikväll på Palladium kommer frågorna och diskussionen att låta annorlunda än på Stadsteatern i Göteborg. Och det är ju det som är grejen.

Även om vi inte riktigt vet eller kan enas ens om vad "det" eller sexuell "gråzon" egentligen är och även om att "prata om" något kan betyda olika saker för olika människor så berikar samtal och diskussion i princip alltid.

I höst och vinter ger sig turnén, i samarbete med RFSU, ut i Sverige för att möta gymnasieelever och universitetsstuderande i hela landet. Man skulle önska att också en ännu yngre skara fick vara med. Och lära sig prata i god tid.

 

Camilla Larsson

kultur@kvp.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!