Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Farväl till man i frack

Fredrik Tersmeden från Johnny Bode-sällskapet sjöng En herre i frack. Levnadstecknaren Ingmar Norlén bjöd på en skvätt whisky och Lillemor Dahlqvist bjöd auf wiedersehen när minnesstenen över Johnny Bode avtäcktes på Limhamns kyrkogård i går. Foto: Ulf Ryd

Limhamn. En sup, en sång och en hel del skrönor. Avtäckningen av Johnny Bodes minnessten i Limhamn var antagligen helt i festföremålets smak. Ett värdigt andra avsked för en man som alltid kom igen.

Johnny Bode hann använda sig av flera fantasifulla pseudonymer under sin levnad. Kompositören och schlagersångaren hann kalla sig allt från Florence Valentin till Sven Svensk och Hasse Borg. På dörren till lägenheten på Fågelbacksgatan i Malmö där han hittades död 1983 stod det dock Bode-Delgada och det är också det namnet som ristats in på hans minnessten 30 år senare.

Det var så han ville ha det, berättar Lillemor Dahlqvist artistkollega och en av de få vänner Johnny hade kvar på slutet. Bode dog ensam och utblottad men när stenen avtäcks finns ett 30-tal personer på plats i ett åldersspann som går från barnvagn till rollator.

Bode, som skulle blivit 101 i år, har uppenbarligen fått nya fans.

En dokumentärfilmare intervjuar en avlägsen släkting till Johnny som dock aldrig träffade honom personligen (men hon svarade i telefon en gång när han ringde och bad hennes far om pengar)

Förutom media finns också representanter för inte mindre än två sällskap i den avlidnes namn. Johnny Bodestiftelsen delar ut ett årligt stipendium till skånska kompositörer som skapar musik i Bodes anda och Johnny Bodesällskapet delar ut ett pris till kulturpersonligheter som beter sig i Bodes anda. Det senaste stipendiet gick till Anderz Wrethow. Sällskapets pris gick till managern Michael Brinkenstjärna. En man som genererat fler skandallöp än de flesta.

- Vi kände att han var klockren, säger Gustav Görfelt, ordförande i sällskapet.

Priset bestod i att sällskapet gick på restaurang och åt och drack för 6000 kronor. Kvittot skickade de till "Brinken" med ett diplom och ett par vita handskar.

- Självklart hade det varit mer i Bodes anda att ta en springnota och låta honom betala men Brinkenstjärna uppskattade verkligen utmärkelsen.

Johnny Bodes liv kantades av skandaler och motgångar. Postumt är hans stjärna stigande. Ytterligare en comeback från en man i frack.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!