Fredrik Tersmeden från Johnny Bode-sällskapet sjöng En herre i frack. Levnadstecknaren Ingmar Norlén bjöd på en skvätt whisky och Lillemor Dahlqvist bjöd auf wiedersehen när minnesstenen över Johnny Bode avtäcktes på Limhamns kyrkogård i går. Foto: Ulf Ryd
Fredrik Tersmeden från Johnny Bode-sällskapet sjöng En herre i frack. Levnadstecknaren Ingmar Norlén bjöd på en skvätt whisky och Lillemor Dahlqvist bjöd auf wiedersehen när minnesstenen över Johnny Bode avtäcktes på Limhamns kyrkogård i går. Foto: Ulf Ryd

Farväl till man i frack

Publicerad

Limhamn. En sup, en sång och en hel del skrönor. Avtäckningen av Johnny Bodes minnessten i Limhamn var antagligen helt i festföremålets smak. Ett värdigt andra avsked för en man som alltid kom igen.

Johnny Bode hann använda sig av flera fantasifulla pseudonymer under sin levnad. Kompositören och schlagersångaren hann kalla sig allt från Florence Valentin till Sven Svensk och Hasse Borg. På dörren till lägenheten på Fågelbacksgatan i Malmö där han hittades död 1983 stod det dock Bode-Delgada och det är också det namnet som ristats in på hans minnessten 30 år senare.

Det var så han ville ha det, berättar Lillemor Dahlqvist artistkollega och en av de få vänner Johnny hade kvar på slutet. Bode dog ensam och utblottad men när stenen avtäcks finns ett 30-tal personer på plats i ett åldersspann som går från barnvagn till rollator.

Bode, som skulle blivit 101 i år, har uppenbarligen fått nya fans.

En dokumentärfilmare intervjuar en avlägsen släkting till Johnny som dock aldrig träffade honom personligen (men hon svarade i telefon en gång när han ringde och bad hennes far om pengar)

Förutom media finns också representanter för inte mindre än två sällskap i den avlidnes namn. Johnny Bodestiftelsen delar ut ett årligt stipendium till skånska kompositörer som skapar musik i Bodes anda och Johnny Bodesällskapet delar ut ett pris till kulturpersonligheter som beter sig i Bodes anda. Det senaste stipendiet gick till Anderz Wrethow. Sällskapets pris gick till managern Michael Brinkenstjärna. En man som genererat fler skandallöp än de flesta.

- Vi kände att han var klockren, säger Gustav Görfelt, ordförande i sällskapet.

Priset bestod i att sällskapet gick på restaurang och åt och drack för 6000 kronor. Kvittot skickade de till "Brinken" med ett diplom och ett par vita handskar.

- Självklart hade det varit mer i Bodes anda att ta en springnota och låta honom betala men Brinkenstjärna uppskattade verkligen utmärkelsen.

Johnny Bodes liv kantades av skandaler och motgångar. Postumt är hans stjärna stigande. Ytterligare en comeback från en man i frack.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag