Foto: Plunger Max
 Foto: Plunger Max

Fågel och fisk

Publicerad
Uppdaterad
Tomhet är en bristvara, det ofyllda är dyrbart och exklusivt. Därför kände jag oro då meddelandet kom om att Statens konstråd beställt ett verk att uppföra på Filosofiska institutionens bibliotek – ett av Lunds snyggaste rum. Går det att kombinera en lokal som är ett konstverk i sig med ett annat konstverk?
Konstnären Sophie Tottie har skapat verket Rundöga i nio bilder: tre yllemattor i dovt grått i mitten av bibliotekets golv och sex runda plattor i en dämpad brun nyans monterade i taket. I bilderna återfinns historiskt stoff, till exempel mönster från forna Bagdads cirkulära stadsstruktur.
Kungshuset som rymmer biblioteket stod klart år 1784 och i mitten löper en bred spiraltrappa vars ritning påminde Tottie om en kameralins – vilket inspirerade henne.
Totties konstnärliga arbete är alltid prydligt men
de politiska och filosofiska anspråk hon ofta drämmer till med, vilket verkar vara ett enkelt sätt att få kritiker och intendenter att dåna, känns som fernissa.

Rundöga är dock Totties mest lyckade verk; praktiskt tyglat, kallt på ett passande sätt och i diskret samspel med rummet. Ett verk av fågel och fisk som håller ihop de idéer som florerar på filosofiska institutionens bibliotek.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag