Exponerad sorgesång

Publicerad
Uppdaterad
Ett EU-finansierat projekt, Citizens without Boundaries – det låter väl lockande? Det säger mer om mig att jag får klåda av den här typen av arrangemang. Idén är att kulturer ska mötas, men är det inte lätt hänt att sådana projekt blir förminskande?
Under samlingsnamnet Berättelser ur det privata visar fem turkiska fotografer födda på 1960-, 70- och 80-talet personliga fotografier där de i första hand representerar sig själva och i andra hand Turkiet.
Ali Taptik presenterar sina vänner och stadens beståndsdelar. Bilderna är frågor som blir hängande i luften. Silva Bingaz ställer ut bildserien Coast. Bland verken återfinns en naken man, hans hud, skelettet därunder och blicken… Samtliga hennes bilder har nerv och egensinnig sensualitet.

Det är vardag, dokumentärt och poetiskt i en stil som är vår tids gängse framställningssätt, i vissa fall så vanlig att den i nutid är osynlig. Fotografer som skildrar det egna livet, såväl amatörer på Bilddagboken och Flickr som professionella, arbetar ofta i denna stämning av romantiserat tungsinne.
Flera av fotografierna i utställningen återger melankoli och en djup suck. Vår tids sorgesång är inte vred utan uppgiven.
Borggården gör tyvärr inte bilderna rättvisa, och vem har kommit på att visa fotografier på datorskärmar i dagsljus? Det går inte.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag