Ett upplyst år

Publicerad
Uppdaterad
Nu kan man för en billig slänt få läsa brev skrivna av uppltysningsfilosofer som Hume och Descartes tack vare ett initiativ från universitetet i Oxford.
 22 december år 1743 inleder filosofen David Hume ett brev till vännen Alexander med orden ”Dear Sheriff, are you lazy, or are you busy, or are you both?”
Han fortsätter i samma tramsiga ton och påpekar bland annat att deras gamla flammor nu är gifta till skillnad från dem själva.
Oxfords Universitet har utformat The Electronic Enlightenment e-publishing project. Cirka 6 000 enskilda korrespondenter som författat över 50 000 brev under tiden för upplysningen har tillgängliggjorts via projektet. Materialet är förtrollande, där finns spännande filosofiska tankar och grå vardag om vartannat
– ordnat på det mest omsorgsfulla och lättöverskådliga vis.
År 1632 skriver René Descartes till matematikern Jacob Gool med en idé om hur ljuset bryts. Utilitarismens grundare Jeremy Bentham tipsar i ett brev; ”om du gör bekantskap med den svenske majoren med namnet som ej går att uttala som börjar på S…”, ja Benthams poäng är att han är mycket trevlig den där svenske majoren. Abigail Adams, gift med en amerikansk president och på besök i Frankrike år 1784 skriver upprört hem till väninnan Lucy om en fransyska som då hennes knähund kissar på golvet torkar upp detta med sin näsduk.
Minsann poängterar Abigail att om övriga fransmän uppträder lika oanständigt så tänker hon isolera sig under vistelsen.
Enskilda såväl som institutioner kan teckna prenumerationer, en privatperson får ge 550 svenska kronor för tre månaders bruk.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag