En annan av festivalfotograferna: österrikaren Erwin Wurm, vars titellösa bild från 2009 visas på Galleri Bo Bjerggaard. (Bilden är beskuren.) Foto: Erwin Wurm.
En annan av festivalfotograferna: österrikaren Erwin Wurm, vars titellösa bild från 2009 visas på Galleri Bo Bjerggaard. (Bilden är beskuren.) Foto: Erwin Wurm.

Ett särskilt medium

Publicerad
Uppdaterad
Andra upplagan av Köpenhamns fotofestival pågår just nu. Jenny Maria Nilsson blir inspirerad av den höga bildkvaliteten och uppmanar alla att omgående göra ett festivalbesök.
Jag betraktar ett fotografi av en naken kvinna och just då dyker motivet själv upp. Louise Herrche Serup heter hon och är avgångselev på Köpenhamns film- och fotoskola. Serup har fotograferat sig själv och andra nakna kvinnor med gula post-it-lappar med mansnamn fastsatta på kroppen. Fotografierna är omedelbart tolkningsbara, mansnamnen är de män de legat med och Serup berättar att det inte var några problem att få kvinnor att ställa upp. Nu håller hon på med en motsvarande serie med män och de tycks mer motvilliga. Köpenhamns film- och fotoskola ställer ut på Flyve-pladsen på Carlsberg i skeppscontainrar. Eleverna har coachats av bland andra Kent Klich. Sällan har jag sett så hög kvalitet genomgående på en examensutställning och då är jag svårimponerad. Fotofestivalen hålls för andra gången. Fotobyen på Carlsbergs gamla område är hjärtat men ni bör införskaffa en karta för det visas fotografi överallt. Jag utgick själv från Nya Carlsbergs brygghus där till exempel Jens Astrup visar outhärdliga bilder av slaktdjur. Astrup har fotograferat djuren så att mänskligheten i dem syns, eller är det för att jag blir varse att också jag är ett djur som gör att jag identifierar mig med grisarna? Galleri Naboløs finns vanligtvis enbart på nätet men ställer nu ut bland annat Cornelia Gramkow i Brygghuset. Gramkow har använt sig själv som modell i en undersökande bildserie om vem hon var som barn och placerat sig bland annat i sin gamla skolmiljö. Forskandet i den egna barndomen är en egen genre, men utförandet är allt och hon gör det väl.

I samma hus visar mig fotograf Iñki Domingo den spanska fotogruppen NOPHOTO:s utställning Here and now. Domingos egna bilder skildrar längtan - de är de sista han tog av det sommarhus på Mallorca som familjen ägde under hans barndom innan finanskrisen gjorde att de fick sälja det.På Slottet visas nio danska fotografer. Nikolaj Møllers serie Black Fanta är porträtt av medlemmar ur Afghanistans poliskår och borta på Øksnehallen visar Mads Nissen sin serie De fallna, där han bland annat sammanställt personliga fotografier av några av de 40 soldater som dött i Afghanistan. Intill de bilderna visas Thomas Lekfeldts bilder om barnfattigdom i Danmark - fantastiska och sorgliga. Missa inte Øksnehallen!

Efter att ha sett fotografi i så många timmar känner jag mig inte matt utan inspirerad, påmind om vilket suveränt, gripande och särskilt medium det är. Jag råder er att hasta dit.Fotnot. Hela festivalprogrammet:
www.copenhagenphotofestival.com

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag