Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ett måste som uppvärming

"SVENSKDÖDAREN". I VM 1994 sänkte Romario Sverige när han avgjorde i semifinalen - hans Brasilien tog sedan guldet. Nu är han kongressledamot. Foto: Eraldo Peres

Drömmen om Brasilien lever ännu: ska vi skaffa biljetter?

Medan vi väntar njuter Mattias Larsson av Rio-Jönssons fotbollsresor genom ett Brasilien bortom karnevalen.

Bollprosa

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

"Gräset är alltid grönare i Brasilien"

Offside Press

I kväll möter det svenska herrfotbollslandslaget Portugal på Friends arena i Solna. Matchen är den andra av två - på Estádio da Luz i Lissabon i fredags vann Portugal med 1-0, och i potten ligger en plats i kommande sommars VM.

Sverige måste vända ett underläge för att ta sig dit.

Till Brasilien.

Ett land som utgör den svenska sinnebilden av bra, positiv, underhållande och frigjord fotboll.

 

Bilden härstammar från VM i Sverige 1958 när Pelé, Garrincha, Vava och gänget slog Blågult i finalen på Råsunda och förförde en hel värld i allmänhet och Sverige i synnerhet.

Det har gått 55 år. Men fortfarande är det den turneringen som den svenska bilden av Brasilien och dess fotboll är uppbyggd kring.

Trots att Brasilien är ett av världens till ytan största länder och har en snabbt växande ekonomi med allt större internationell makt så har vår bild sällan tagit sig bakom A Selecão (De utvalda, brasilianska smeknamnet på landslaget) och Rio med karnevalen.

 

Henrik Brandão Jönssons reportagebok "Gräset är alltid grönare i Brasilien" är därför inte bara ett gott stycke journalistiskt hantverk och fotarbete utan också ett välkonstruerat underlag för dem (och det bör vara många) som vill veta och förstå mer om Brasilien.

På ytan är det lätt att kategorisera boken som en samling fotbollsreportage. Men jag har jobbat som fotbollsjournalist i tio år och den största sanning jag lärt mig om yrket är att bra fotbollsjournalistik är bra samhällsjournalistik. Bäst i Sverige i just den genren är fotbollsmagasinet Offside och det är just Offsides ena chefredaktör Tobias Regnell som kläckt idén till "Gräset är alltid..."

 

Och Henrik Brandão Jönsson - boende i Rio, portugisisktalande och gift med en brasilianska - är perfekt för uppdraget.

Han tar läsaren med på en underfundig resa där landet Brasilien och dess fotboll går hand i hand genom tiden. Brasilien är format av sin fotboll och den brasilianska fotbollen är formad av landets historia av ursprungsbefolkning, militärstyre, korruption och demokratiseringsprocesser.

Faktum är att ju längre från den faktiska fotbollsplanen som Brandão Jönsson kommer i sina reportage, desto bättre blir boken.

Stycket om "världens största fotbollskommentator" är briljant, liksom resan med några av landets värsta huliganer, och det om svenskdödaren från VM 1994 - Romario - som gått från diva och strulputte till att bli en av Brasiliens mest patosfyllda parlamentariker.

 

Allra bäst är kapitlet om den "fotbollsrevolution" som just nu gryr i Brasilien, där befolkningens lägre klasser protesterar vilt och högt mot hur den styrande klassen i landet satsat miljarder på VM och smugit ned miljoner i egna fickor medan sjukvård, skolor och allmänna kommunikationer i landet fungerar sämre och sämre.

Det sägs att Zlatan Ibrahimovic med sin självbiografi förlöste en ny generation bokläsare. "Gräset är alltid grönare i Brasilien" är ett utmärkt nästa steg i läsarkarriären.

Och för alla som bryr sig om fotboll och världen vi lever i är boken ett måste som uppvärmning till VM 2014.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!