Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ett konstexperiment helt utan risker

Molly Lowe på Lilith performance studio i Malmö. Foto: Petter Pettersson
Molly Lowe på Lilith performance studio i Malmö. Foto: Petter Pettersson
Sara Berg. Foto: MIRIAM PREIS

Ett sportperformance om lagtillhörighet skulle kunna bli dynamit.

Sara Berg ser etiken sätta käppar i hjulen.

PERFORMANCE | RECENSION. Det har blivit mörkt i Malmö och ett femtiotal personer står utanför en industribyggnad. Som ett led förskolebarn på utflykt släpps vi sedan in i lokalen, förses med fotbollsvästar i olika färger och en bunt låtsasvaluta i handen. Vi har förvandlats till en blandning av supportrar och spelare och delats in i två lag, och nu är det dags för match.

Vi är deltagare i en performance signerad Brooklyn-baserade multikonstnären Molly Lowe (född 1983), som i sina verk utforskar teman som interaktion, kropp, hierarkier och relationer. Den här gången handlar det om grupptryck, tävlingsinstinkt och lojalitet.

Blodigt värre

Efter att ha fått köpa supporterprylar i en kiosk, leds vi upp på två läktare på var sin sida av ett enormt fotbollsspel, där spelarna utgörs av nakna dockor i realistisk storlek. Vi turas om att sköta spakarna och ju längre spelet pågår, desto vildare går det till. Spelarnas kroppsdelar ramlar av, blodet skvätter och publiken uppmanas att huliganheja allt högre.

Det är svårt att bedöma utfallet av sociala experiment av den här typen. Premissen är tydlig redan när vi anmäler oss. Vi måste låtsas, vi är tvungna att spela teater för att det ska fungera. Och så länge ingenting riktigt obekvämt förväntas, är det helt okej att följa mallen.

Meningslös sport

På sin höjd är det lite grabbigt, högljutt och långdraget. Ingen gör sig illa på riktigt, ingen blir utskrattad, så ingen behöver visa civilkurage eller sätta ner foten. Alla gör som de blir tillsagda eftersom det inte kostar vare sig oss eller någon annan något.

Ska man testa människors gränser på riktigt blir det oetiskt, men det betyder inte att man inte kan använda andra grepp. Tyvärr avslutas föreställningen precis när den har potential att bli intressant. Hur länge hade publiken kunnat förmås att stanna kvar i en repetitiv och meningslös sporttillvaro. Vem hade haft modet att gå hem först, om ingen hade berättat för oss att det var dags att gå nu?

 

 

KONST / PERFORMANCE

MOLLY LOWE

Game On

Lilith Performance Studio, Malmö

Performance till 20/10, därefter utställning 27/10–18/11

 

Sara Berg är kritiker på Kvällspostens och Expressens kultursidor.

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen.