Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erik Holmström tog emot Thaliapriset 2018 i Malmö

Erik Holmström – årets Thaliapristagare.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Erik Holmström.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Löpsedel, blombukett – och så klart, Thaliastatyetten.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Han har arbetat som regissör, dramatiker och skådespelare. 

Nu driver Erik Holmström Malmö Dockteater – där man gör dockteater för vuxna. 

För sin fantastiska scenkonst belönades han på tisdagskvällen med Kvällspostens Thaliapris. 

–  Jag är väldigt hedrad. Den här långa raddan av pristagare, att stå bland dem är jättefint, säger Holmström. 

Malmö Dockteater var välfylld på tisdagskvällen när Kvällspostens anrika och prestigefulla kulturpris, Thaliapriset, delades ut. 

Priset har delats ut sedan 1956 och går varje år till den scenkonstnär som gjort det mest framstående verket i Sydsverige. I år blev det dockteatermästaren Erik Holmström. 

– När man får den här typen av bekräftelse ser jag det som en uppmaning att inte fastna i något jag gjort hittills, utan gå vidare. Och det kommer jag att försöka göra, säger Thaliapristagaren. 


Välfyllt på Malmö dockteater.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

"Ville bestämma själv" 

Erik Holmström gick ut Teaterskolan i Malmö 2008 och har ett mycket gediget CV. Han har bland annat varit konstnärlig ledare på Turteatern i Stockholm. I sin dockteaterkarriär har han bland annat hyllats för föreställningen "Funktionell dumhet" och nu senast, "Det nya riket". 

I ett innehållsrikt samtal med Thaliajuryns ordförande Theresa Benér berättade Erik att han började med dockteater för att han ville bestämma allt själv. 

– Ett krasst exempel är att jag ville bestämma. Men jag var inte sugen på att göra det småskaligt, att två personer sitter på var sin stol. Lokalerna är dyra och många skådespelare kommer jag inte att ha råd med. Då kom jag på tanken, berättar Erik och fortsätter:

– Med små dockor kan jag göra fantastiska, stora operauppsättningar om jag vill. Jag kan göra storslagen scenkonst i miniatyr, och få två personer att manövrera en hel värld. Storslagen teater för så lite pengar som möjligt. 

Frida Stavnes, skådespelare, Anna Jonsson Björck, verksamhetsledare Malmö dockteater och Wayra Monasterio, skådespelare, fanns på plats för att hylla Erik Holmström.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Fastnade för dockteatern

Att Holmström senare fastnade för dockteatern, grundar sig bland annat i konstformens rika och uråldriga historia. 

– Det finns mycket att gräva i och prova på där, säger han.

Dockteatern i Malmö är mycket välrenommerad och hyllas ofta för sina produktioner. Erik Holmström kommer framöver att fortsätta driva teatern, men vill inte fastna i gamla hjulspår. 

Nu blir det något nytt, som han själv konstaterade. 

– Jag vill försöka sopa bort gammalt jag har gjort och testa nya saker. Men dockteatern kommer att finnas kvar och vi kommer att kämpa på. 

Delar av Årets Thaliajury, med ordförande Theresa Benér till höger, Lars Gustaf Andersson i mitten och Rikard Loman till vänster.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Folk blir drabbade

Att verka som Erik Holmström gör, gör man dock inte alltid i offentlighetens strålkastare. Han medger under prisutdelningen att en "Guldbaggegala" för teater, motsvarande en sådan som finns i Danmark, vore trevligt. Men det är inte därför han sysslar med detta. 

– Det är inte priser som gör att man håller på och har ett maniskt engagemang som gör att man orkar fortsätta. Det är lusten till utrycket och att få träffa publiken varje föreställning. Det är det som ger motivation. 

Hur skulle du locka en person som aldrig har sett dockteater hit till din föreställning?

– De som kommer hit blir ofta positivt överraskade. De är inte beredda på att det ska drabba dem så hårt. Man tror att man ska få se något tokigt med dockor, men så blir man indragen utan att förstå varför. Mycket av det vi gör har den effekten på publiken och vill man se något ovanligt, och speciellt, ska man komma hit.

Sanne Hellberg, producent, Sara Graner, dramatiker, konstnär och manusförfattare samt Annie Eliasson, praktikant på Malmö dockteater, följde prisutdelningen.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

HÄR NEDAN KAN DU LÄSA EN LÄNGRE INTERVJU MED ERIK HOLMSTRÖM: