Malmö Dockteater var välfylld på tisdagskvällen när Kvällspostens anrika och prestigefulla kulturpris, Thaliapriset, delades ut.
Priset har delats ut sedan 1956 och går varje år till den scenkonstnär som gjort det mest framstående verket i Sydsverige. I år blev det dockteatermästaren Erik Holmström.
– När man får den här typen av bekräftelse ser jag det som en uppmaning att inte fastna i något jag gjort hittills, utan gå vidare. Och det kommer jag att försöka göra, säger Thaliapristagaren.

"Ville bestämma själv"
Erik Holmström gick ut Teaterskolan i Malmö 2008 och har ett mycket gediget CV. Han har bland annat varit konstnärlig ledare på Turteatern i Stockholm. I sin dockteaterkarriär har han bland annat hyllats för föreställningen "Funktionell dumhet" och nu senast, "Det nya riket".
I ett innehållsrikt samtal med Thaliajuryns ordförande Theresa Benér berättade Erik att han började med dockteater för att han ville bestämma allt själv.
– Ett krasst exempel är att jag ville bestämma. Men jag var inte sugen på att göra det småskaligt, att två personer sitter på var sin stol. Lokalerna är dyra och många skådespelare kommer jag inte att ha råd med. Då kom jag på tanken, berättar Erik och fortsätter:
– Med små dockor kan jag göra fantastiska, stora operauppsättningar om jag vill. Jag kan göra storslagen scenkonst i miniatyr, och få två personer att manövrera en hel värld. Storslagen teater för så lite pengar som möjligt.

Fastnade för dockteatern
Att Holmström senare fastnade för dockteatern, grundar sig bland annat i konstformens rika och uråldriga historia.
– Det finns mycket att gräva i och prova på där, säger han.
Dockteatern i Malmö är mycket välrenommerad och hyllas ofta för sina produktioner. Erik Holmström kommer framöver att fortsätta driva teatern, men vill inte fastna i gamla hjulspår.
Nu blir det något nytt, som han själv konstaterade.
– Jag vill försöka sopa bort gammalt jag har gjort och testa nya saker. Men dockteatern kommer att finnas kvar och vi kommer att kämpa på.

Folk blir drabbade
Att verka som Erik Holmström gör, gör man dock inte alltid i offentlighetens strålkastare. Han medger under prisutdelningen att en "Guldbaggegala" för teater, motsvarande en sådan som finns i Danmark, vore trevligt. Men det är inte därför han sysslar med detta.
– Det är inte priser som gör att man håller på och har ett maniskt engagemang som gör att man orkar fortsätta. Det är lusten till utrycket och att få träffa publiken varje föreställning. Det är det som ger motivation.
Hur skulle du locka en person som aldrig har sett dockteater hit till din föreställning?
– De som kommer hit blir ofta positivt överraskade. De är inte beredda på att det ska drabba dem så hårt. Man tror att man ska få se något tokigt med dockor, men så blir man indragen utan att förstå varför. Mycket av det vi gör har den effekten på publiken och vill man se något ovanligt, och speciellt, ska man komma hit.

HÄR NEDAN KAN DU LÄSA EN LÄNGRE INTERVJU MED ERIK HOLMSTRÖM: