Slussplan i Malmö. I dag eller 70-tal? Foto: Hussein El-Alawi
Slussplan i Malmö. I dag eller 70-tal? Foto: Hussein El-Alawi

Diktens uppgift

Publicerad
Uppdaterad
Kristian Lundberg läser Susan Wilhelmssons E-bok Akter.
Vad är diktens uppgift?
Det är möjligt att man på ett plan måste bestämma sig för att dikten också måste innehålla stråk och moment av det djupast personliga. Att det först i bottensatsen av sig själv som det blir möjligt att sträcka sig ut mot den pågående världen.
Den skugga som nu vänder sig emot mig är också den skugga som går dig till mötes. Vi skriver tillsammans. Vi minns tillsammans. Vi skapar genom orden en plats för överlevnad.
Dikten är ett slags kärl för att härbärgera smärtan.  Vi kan tala om platsens poetik - men om denna plats inte är ett geografisk landskap, om platsen är en upplevelse upphängd i tid?
Ja, då blir platsens poetik en dimension av helvete i texten. Nu debuterar Susann Wilhelmsson med en diktsamling som genom sin inre dynamik kräver en ny form. Författaren ställer det konkreta faktiska emot det personliga poetiska. Det är det enda sättet att förstå: att bakom den känslokalla kanslisvenskan se det pågående livet som försöker att uthärda. Överleva.

Formen är på sitt sätt enkel. En familj glider in i vanmakt. Barn omhändertages. Adresser. Biografiska anteckningar. Vikt. Ålder. Känslolägen. Ringgatan. Hermansgatan. Slussgatan. Malmö. Sjuttiotal. Och en liten kärna av förtvivlan som bara kapslas in.
Susann Wilhelmsson skriver enkelt. Det är en rak berättelse. Det lyriska bryter mot det faktiska. Vad är liv? Vad är dikt?
Att skriva blir en platå där det går att överleva. Hon har valt att kalla sin samling för det prosaiska Akter - och på sitt sätt är diktsamling ett slags akt, en sammanställning om vad det innebär att vara människa. Att leva. Att uthärda. Susann Wilhelmsson har utan tvekan skrivit en av de viktigaste diktsamlingarna på mycket, mycket länge - och det skulle förvåna mig om vi inte i ett historiskt perspektiv kommer att se hur angelägen den har varit. Och är.

Kristian Lundberg
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag