Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det nya landet på andra sidan bron

Danska serien "Matador".

Den älskade tv-serien "Matador" har länge betraktats som en idealberättelse om Danmark.

Hans-Åke Persson läser en avhandling om det mångkulturella Nørrebro som balanserar bilden.

SAKPROSA

GARBI SCHMIDT

Nørrebros invandringshistorie 1885-2010 Museum Tusculanum, 491 s

Den danska filmen "Matador" blev en stor tittarsuccé i såväl sitt hemland Danmark som i Sverige: Ett enskilt avsnitt sågs av 3,6 miljoner danskar. Serien innehåller ett fantastiskt persongalleri och är en dansk berättelse om ett antal människor boende i den danska fiktiva staden Korsbæk. Deras liv och leverne skildras under ett antal decennier under förra århundradet med stor träffsäkerhet. Den är för många danskar en mytisk verklighet om hur Danmark bör och ska vara.

En motsvarighet till serien har nu utkommit i bokform. Avhandlingen "Nørrebros invandringshistorie 1885-2010" av professor Garbi Schmidt vid Roskilde universitet är också en berättelse om dansk historia. Likheterna såväl som olikheterna är många.

Gemensamt är den lokala platsen eller orten genom vilken förändringen över tid utspelar sig i ett Danmark som går från en bondestat till ett modernt samhälle. Det intressanta är att det fiktiva begreppet "berättelse"/narrative används som grundkoncept i såväl tv-serien som i den akademiska avhandlingen. I båda fallet rör det sig om att skildra hur en plats speglar det nationella rummet och olika epoker över tid. Såväl serien som boken lägger stor vikt vid ockupationsåren under andra världskriget.

Blandning av Möllan och Rosengård

Medan Korsbæk står för hur det borgerliga Danmark med en trygg handels- och köpmannaklass förmår att navigera förtjänstfullt i en stark föränderlig tid står Nörrebro för något helt annat. Jo, jag vet, fiktion och avhandling är två vitt skilda ting. Men i Korsbæk rör det sig om en fantasi eller tankefigur som har varit mer styrande som samhällskitt än verkligheten. Den danska kulturkanonen håller Matador högt där den beskrivs som "en storslagen episk berättelse". Matador är Danmark och danskheten.

En annan berättelse om Danmark är alltså Garbi Schmidts avhandling om Nörrebro. Här finns ingen Matador - det vill säga en framgångsrik entreprenör - bara samhällets mest utsatta skikt av invandrare och arbetare. Nörrebro är för en svensk publik en blandning av Möllan och Rosengård i Malmö.

Boken bygger på ett ymnighetshorn av blandade källor. Allt från intervjuer, ett omfattande arkivmaterial och personligt nedtecknade berättelser. Bara för att nämna några. Det finns inte en tuva som Schmidt inte har vänt på. Det är en komplex, sammansatt, mättad och yvig framställning.

Borde göras om till tv-manus

Ett fantastiskt persongalleri, med svenskar, kineser, judar, italienare, ryssar och danska lantarbetare som urbaniserats. Ett multikulturellt samhälle i det lilla. Ett myller av folk från när och fjärran. Här finner vi bland andra Edelman, Wallin, Massimo Biolzis, och familjen Thawtiuk. Ingen detalj är för liten. Vi får till exempel veta att en äldre rysk dam alltid gick på utedass med päls på.

Det är fattigdom, sjukdom och alkoholism men också gemenskap, vänskap och lojalitet.

Marginaliseringen och utanförskapet består över tid. När vi kommer in på 2000-talet har dock Nørrebro förvandlats och från att ha påmint om Malmös gamla arbetarstadsdel Möllan blir området nu alltmer likt Malmös Rosengård i varje fall vad gäller etnisk demografi och religion.

Schmidt har skrivit en akademisk avhandling. Men den är så mycket mer än så. Dess styrka är varken de teoretiska eller för den delen de metodiska avsnitten. Tvärtom. Däremot förtjänar denna fantastiska framställning att göras om till ett manuskript till en tv-serie eller film som kan skildra en berättelse om ett annat Danmark. Som kan balansera och kontrastera den kanoniserade berättelsen "Matador" om ett annat Danmark.

 

Hans-Åke Persson

Kulturen@expressen.se

Hans-Åke Persson är professor vid Roskildes universitet.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.