Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det korta 1900-talet

Foto: Martin Cejie
I år är det tio år sedan Berlinmuren föll. Ulf Peter Hallberg har lyssnat till en diskussion i Berlin mellan Wole Soyinka, Nobelpristagare i litteratur 1986 och historikern Timothy Garton Ash.
”När muren föll öppnade vi oss mot en annan värld!” 
Nobelpristagaren i litteratur från 1986, Wole Soyinka, möter historikern Timothy Garton Ash i Berlin, i en diskussion om globala perspektiv på murens fall 1989.
Timothy Garton Ash kommenterar med brittisk ironi det faktum att ingen förutsåg händelsen, men att alla så snabbt kunde förklara den efteråt.
Han understryker att det var människors handlingar som utlöste den mjuka revolutionen:
– Utan Gorbatjov, de flyende DDR-medborgarna och demonstranterna i Leipzig hade vi fortfarande levt i den delade världen.
– 1989 markerade slutet på det korta 1900-talet, säger Garton Ash.
– Det varade från 1914 till 1989 och präglades av kampen mellan liberal demokrati, kommunism och fascism.
  
– Med murens fall erövrade mänskligheten en ny modell för förändring: ”negociated transition”, omvandling genom förhandlingar, säger han.
Det är välgörande att lyssna till Garton Ash när han påminner om känslorna och riskerna då. Det är så mycket vi har glömt.
– 1989 var sista gången Berlin skrev världshistoria, provocerar Garton Ash, med hänvisning till Afrikas betydelse för vår framtid.
Wole Soyinka berättar om hur radikaliseringen i Afrika genomsyrades av kommunistideologi och slutade i terror. ”Den långa vägen till frihet” (Nelson Mandela) för Sydafrikas del symboliserar för Soyinka en kosmopolitism med rötter.
Rekonstruktion är att öppna sig mot världen.

Inför frågan om vad som finns kvar av vänstern idag säger Garton Ash:
– En grundläggande sympati för de förtryckta, fattiga och svaga.
I Afrika ersätts vänsterdiktatorer av högerdiktatorer.
–Vi måste bekämpa bilden av den starke mannen! säger Wole Soyinka. Ett bra tecken på demokrati är att man inte kan förutsäga valresultatet på valdagen.

2000-talet inleddes 11 september 2001, konstaterar Garton Ash.
I stället för den svartvita världen har vi en tekniskt avancerad global kapitalism: auktoritär statskapitalism i Kina kontra Chicagos ”free style economics”.
– Ingen av modellerna intresserar sig ett skvatt för Europa, säger Wole Soyinka, afrikanen.
– Jag får en positiv känsla av att Europa för en man av Soyinkas kaliber är en sann metafor för Odysseus och Penelope, Sokrates och Sapfo, ja, havets frihet, torgets uppgörelse och trädgårdens kontemplativa stillhet – samtidigt som han understryker att det europeiska herraväldet baserats på kolonialismen.
   Ingen talar dock om utsugning längre, alla pratar om marknaden.

Och dess permanenta kristillstånd har utlöst en samhällschock.
Ett slags ”rädda sig den som kan”-syndrom, privat och politiskt.
Ekonomier blir alltmer protektionistiska, även den egna.
Risken är att ingen bryr sig om de svaga.
Då är det viktigt att i det europeiska kulturarvet upptäcka kampen för värdigheten.
Just där finns frändskapen med den afrikanska kulturen.
Ett bestående intryck idag är att en skräck av det slag som utlöstes av terroristattacken mot World Trade Center präglar vardagsliv och politik.
Människor och religiösa läror löper amok.
Ideologierna har snott ihop sig till ett nystan av skepsis.

Den neurotiserade nyhetsvärlden aktualiserar och uppdaterar hela tiden tillståndet. Kvällsnyheterna serverar sönderfallet som splatter.
I sin uppslagsrika föreläsningsserie från 2004, tryckt under titeln Climate of Fear, skriver Wole Soyinka: ”Låt oss helt enkelt observera att övergreppet på människans värdighet är ett av målen för skräckens appell, ett preludium för hur man undertrycker hjärnan och låter makten triumfera.”
Jag inser att efter murens fall handlar det inte om att försvara västerländska eller österländska värderingar utan om att ansluta sig till universella värden.
Jag läser Dickens i kväll också. Eller Chinua Achebe.

Ulf Peter Hallberg
kultur@kvp.se