Foto: Roland Bengtsson
 Foto: Roland Bengtsson

Det här skulle August ha gillat

Publicerad
Uppdaterad
Martin Lagerholm ser två av Strindbergs enaktare på Öresundsteatern i Landskrona.
Den fria teatergruppen Öresundsteatern, med bas i Landskrona och vars stomme utgörs av de konstnärliga ledarna och skådespelarna Anders Kungsman och Per Ullberg, bjuder nu — i all sin resursmässiga anspråkslöshet, men också i all sin konstnärligt kompetenta framtoning – in  till en lika förtjusande som skräckladdad Strindbergafton på sin nya lilla scen på Norra Kyrkogränden.
Här spelar man de två enaktarna Den starkare och Paria, båda uruppförda som ett slags försöksstycken i Köpenhamn 1889, vid en tidpunkt då en känslomässigt labil Strindberg höll på att avsluta sin mångåriga utlandsvistelse och åter stod i begrepp att flytta tillbaka till sitt hatälskade Sverige.
Den starkare, en ”scen” med svartsjuka förtecken, utgör ett märkligt litet intermezzo mellan två individer, av vilka bara den ena emellertid begåvats med repliker.
I Strindbergs version rör det sig om två kvinnor på ett kafé med ett gemensamt intresse i den enas make, men på Öresundsteatern i stället två män (här med lånade namn från Paria: Herr X och Herr Y) i en teaterloge med ett gemensamt förflutet i den enes maka. Texten bär förvisso på en viss laddning i rummet, men den dramatiserade ”monologen” är rätt tunn och extremt kort och föreställningen följaktligen över på en kvart. Försöksstycke var ordet!
 
Paria, en skickligt sammanfogad dramatisering av en novell signerad Ola Hansson, har formen av ett slags diabolisk kraftmätning, en ”hjärnornas kamp” mellan två medelålders män – återigen Herr X och Herr Y – med var sitt brott på sitt samvete.
Här spelar man ut varandra med hjälp av såväl intellektuella argument och närmast kriminologiska slutledningsförmågor som av rena hotelser, hela tiden med den manliga hedern och stoltheten som insats. Pjäsen andas såväl skräck à la Edgar Allan Poe som
nietzscheansk filosofi, och replikerna är genomsyrade av den Strindbergska galla som är lika frän som lekfullt gäckande.
Kungsman och Ullberg har här full koll på den böljande maktkampens alla små utslag och åtbörder, ger fullfjädrad gestalt åt den övertygande förbrytarpsykologin och spelar här Strindberg med en naturalistisk åskådlighet som kanske till och med hade muntrat upp den eldfängde August själv.

Martin Lagerholm
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag