Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Belle, sex & Disney

Bättre än West End, på Vesterbro.
Foto: MIKLOS SZABO

Det Ny Teaters scen exploderar i cancan och finstämda chansoner à la Chevalier, i en nyskapande dansk version av Disney-klassikern "The Beauty and the Beast". 

Ja, verkligen overkligt, som Belle sjunger, i första akten. Temat är förstås att finna skönhet bakom en grym yta, en feelgood-version av "Fantomen på Operan".

I den franska 1700-talsbyn rör sig de mest fantasifulla dräkter jag någonsin skådat i en Disney-uppsättning. I dess helhet - scenografi, regi, dräkter, röster, skådespelare - slår Det Ny Teater på Vesterbro till och med Londons West End.

Den burleska kulinariska kabaréscenen är så lyckad att jag genast önskar ett Youtube-klipp ... Mer flippat än att kastas in i Baz Luhrmanns "Moulin Rouge!" För visst kan en Disney-show vara sexig! En lustfylld tripp i Belles kamp för att tämja odjuret, övertygande spelat av Tomas Ambt Kofod som också har en magnifik röst: en polerad Tom Waits som skorrar ur djupet av sina rökskadade stämband. Och Belle (Maria Lucia Heiberg) har en röst i världsklass. Självupptagne krograggaren Gaston, klockrent tolkad av Kenneth M. Christensen (känd som Andreas i tv-serien "Arvingarna") har en fylligt lockande stämma.

Men Belle skjuter bort charmören med det lurviga bröstet och väljer odjuret, som åter blir sitt riktiga jag - prinsen. Och så var en storslagen saga slut.