Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bakom draperiet i Lorangas hus ...

Barbro Lindgren får 2014 års Astrid Lindgren-pris - just nu visas hennes barnboksvärld på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Foto: Jan Ainali
"VILDA BEBIN". Ett exempel på den "Lindgren-fantasi som är ren lek destillerad till exotisk litteratur, där tusentals arga tigrar plötsligt kan dyka upp eller en giraff bosätta sig på soptippen med huvudet i en konservburk." Foto: Eva Eriksson
Ur "Nu är vi gorillor låssas vi" (1971). Foto: Barbro Lindgren
Nöff, nöff under granen - grisen Benny är ännu en av Lindgrens charmiga figurer. Foto: Olof Landström
Dartanjang. Till sängs, och ömklig. Foto: Barbro Lindgren
"Själv fann jag som liten Loranga-böckerna obehagliga i sina infall", bekänner Hanna Höglund. Foto: Barbro Lindgren

...förnimmer man bråddjupet.

Ändå saknar Hanna Höglund det mörka hos Barbro Lindgren, i den stora utställningen i Helsingborg.

Utställning

LORANGA! LORANGA!

Dunkers, Helsingborg

Till 7/9

Det är på tiden att Barbro Lindgrens barnboksuniversum får sin egen utställningsvärld på Dunkers kulturhus, om än inte permanent. Astrid Lindgren har ju både Junibacken i Stockholm och Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, Pettsson kan man besöka på Gröna Lund och i maj startar en stor Harry Potter-kulissutställning i Norrköping.

Att Dunkers anlitat Tor Svae, prisbelönt scenograf från just Junibacken, till utställningen som fått namn efter Lorangaböckerna, är förstås ingen slump.

Här vill man få till en interaktiv Junibacken-känsla där man kliver ut genom Lorangas sophög och in i en utställning full av små hus att gå in i, saker att pilla med, rutschkanor att Vilda bebin-åka på och en labyrint där man kan springa bort sig. För det ligger i tiden att vilja "gå in i en värld", sätta på sig 3D-glasögon på bio och uppleva djupkänslan av att vara "inne i", snarare än passiv åskådare. Och museivärlden gör tappra försök att hålla jämna steg med den svårslagna spelindustrin.

 

Loranga-utställningen är en lustfylld upplevelse som hyllar det lekfulla och den hejdlösa fantasin hos Loranga, grisen Benny i Benny-böckerna, "Den vilda bebin", och gorillorna i "Nu är vi gorillor låssas vi". Den Lindgren-fantasi som är ren lek destillerad till exotisk litteratur, där tusentals arga tigrar plötsligt kan dyka upp eller en giraff bosätta sig på soptippen med huvudet i en konservburk.

Barbro Lindgren har sagt att hon själv aldrig varit bra på att leka, paradoxalt nog. Hon lagade mat, betraktade och skrev medan hennes dåvarande man - som blev förebilden till Loranga - och hennes söner (som i dag de framgångsrika barnmusikskaparna Bröderna Lindgren) levde runt.

I sitt "Sommar"-program för några år sedan sa hon krasst om sin egen barndom: "Vi svalde små stenar, de stora kastade vi i huvet på varann."

 

Själv fann jag som liten Loranga-böckerna obehagliga i sina infall. Tigerhotet var för läskigt, Loranga för oförutsägbar. Jag var en "Lilla Sparvel"-tjej som kunde relatera till de Lindgren-böcker där det på ytan hände mindre, medan det under den rådde desto mer av själslig dramatik. Loranga har jag fattat först som vuxen.

Kanske är det därför jag i Loranga-utställningen kan sakna de mörka stråken hos Barbro Lindgren, det som trots allt är en av grundpelarna i hennes författarskap, vid sidan av den lyckliga fantasin.

Man ser det skymta förbi i Vilda bebin-filmen som visas på utställningen, när bebin blir prickig, sjuk och krymper på kudden och mamman vrider sina händer i riktig oro över att det kanske inte kommer att sluta bra. I utställningens slut finns ett lugnare rum med läsfåtöljer där man kan sitta och grunna för sig själv, och det tror jag är nödvändligt.

 

Det starkaste ögonblicket på Dunkers blir det helt mörka rum som öppnar sig bakom ett draperi i Lorangas hus. Där inget händer, det är bara skrämmande svart. Ett rent fysiskt, ordlöst förnimmande av bråddjupet, den Lindgrenska avgrunden som handlar om att livet är kort, sorgligt och ändligt. Parallellt med leken och poesin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!