Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Äntligen – Fortsätt att berätta om Karlshamn

HÖSTEN 1899. Martin Palmqvist och Johanna Limme väljer att sluta berätta efter nya del tre - varför, undrar Bengt Eriksson. Foto: Andreas Rasmusson

Äntligen har Johanna Limme och Martin Palmqvist skrivit klar den tredje delen i sin serie med historiska kriminalromaner. Inte ett år för tidigt - "Böljelek", första delen, kom redan 2010, och "Strömkarlen" året därpå. Under de år som gått har den nya romanen också hunnit byta titel, från "Amerikakistan" till "Körkarlen".

Platsen är densamma: Karlshamn med omnejd. Liksom de bägge huvudpersonerna - Simon Eldfeldt, kyrkoherde i närliggande Asarum och amatördetektiv, stadsfiskalens extra medhjälpare, samt Ivar Jönsson, reservkonstapel och systerson till kyrkoherden. Tiden har nu hunnit fram till september-oktober 1899.

Bättre och bättre för varje titel, allt mer genomarbetade kriminalhistorier och inte minst avsevärt mer atmosfärrika miljöskildringar. "Körkarlen" är den bästa titeln i serien hittills - så höll jag på att skriva, men det kan jag tyvärr inte.


Limme & Palmqvist väver ihop två kriminalgåtor. Först mördas en kusk - alltså körkarl - och så ännu en. Samtidigt härjar en svensk version av Jack Uppskäraren i Karlshamn.

Autentiska gator, krogar och bostadsområden, den rika staden kontra den fattiga, skildras närmare och mer doftande - ja, illaluktande - än någonsin. Fast också i den här boken kan jag sakna en karta över dåtidens Karlshamn, för att kunna pricka av gata efter gata och följa med reservkonstapel Jönsson ut på stan.

I slutet vänder Limme & Palmqvist upp och ner på berättelsen. De ställer historien på sin spets. Kriminaliteten och livsmiljöerna sammansmälter till ett brutalt ärligt porträtt av det svenska klassamhället vid sekelskiftet 1900.

Hittills... Höll jag på att skriva: det ordet kan jag alltså inte använda. För "Körkarlen" är inte bara den tredje utan lär också bli sista delen i den kriminalhistoriska Karlshamnsserien. När Limme & Palmqvist äntligen fått upp berättarfarten och skriver på topp - då slutar de?!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!