Anders Mattsson / Gallopperiet i Köpenhamn

Publicerad
Uppdaterad
Den mittersta bilden av en serie på fem är grön och vacker; ”Det är där vi befinner oss, naturen är ännu grön” säger fotografen och upphovsmannen Anders Mattsson.
Den yttersta vänstra bilden i serien visar översvämning medan den yttersta högra är en bild där torka djupt fårat marken.
I utställningen Naturen.nu vill konstnären uppmuntra till självreflektion över vår relation till vår miljö.
Noggrannheten om de egna verken genomsyrar allt, från det egenhändigt tillverkade pappret till den planerade belysningen i utställningsrummet.
Mattsson är själv bäste dräng, på renässanskt vis är han konstnär och hantverkare i en person. Tidigare har han ställt ut fotobaserad konst, men i Naturen.nu finns även måleri.

Mattsson är hemtam i Christiania i Köpenhamn. Med ett rött hjärta målat på en av de aktuella bilderna med motiv från den danska fristaden hyllar han platsen.
Det är befriande att han inte värjer sig för att använda klara metaforer och det ger en känsla av ärlighet och vilja. Även så när det gäller skönhet; en triptyk med dansare från Skånes dansteater i en rosa ton eller en serie av vaxade skimrande röda bilder försvarar rätten att använda det vackra som mellanhand i en berättelse.
Somliga verk har fått mönster av mamma Karins gamla lakansspetsar.
På en loppmarknad fann Mattsson ett herbarium vilket en gång tillhört en Gurli Nilsson, nu är hennes plockade blommor manifesterade i Mattssons gärning.
 
Jag kan bara avundas någon som tycks så intim med världen, dess mönster och dess detaljer. Mattsons handlag är erfaret, varje aspekt känns uppmärksammad men samtidigt har han sinnet hos ett barn som förmår se världen med nya ögon - det är nyfiket och förtjusande.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag