Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Adler-Olsen gör det igen

Jussi Adler-Olsen.

Bengt Eriksson läser en kriminallitterär kampskrift mot diskriminering av romer.

fakta

KRIMI

JUSSI ADLER-OLSEN | Marcoeffekten | Politikens forlag

De nyrika blir omåttligt rika och de fattiga allt fler och fattigare. Girighet och egoism förenar statsapparat med bankvärld. Västvärlden fortsätter att kolonisera Afrika ekonomiskt - några sidor in i sin femte krimi har Jussi Adler-Olsen skissat bilden av 2000-talets sköna, nygamla värld.

Han placerar världen i Danmark, toppen av dansk samtid personifieras av chefen för statliga Evalueringskontoret for Udviklingsbistand, och botten av Marco, en 15-årig rom som tigger och stjäl på Köpenhamns gator.

Suveränt gjort. Även om vissa läsare nog muttrar om ett överdrivet skräckscenario i Sjöwall/Wahlöö-anda.

 

Spåren är flera och trådarna fler ändå. De flesta vävs ihop men en av historierna - om en kvinna som blev innebränd i en husbåt - löper parallellt. Den utredningen sköter Rose, annars sekreterare, med bistånd från Assad, egentligen vaktmästare, under surmulna tillrop av Carl Mørck, chef för Afdeling Q vid Köpenhamnspolisen. Därmed lär vi känna Rose och Assad, bägge lika hemlighetsfulla, ännu något lite

Huvudspåret halkar Afdeling Q in på mest av en tillfällighet. En anställd vid kontoret för utvecklingsbistånd försvinner under en Afrikaresa. Försnillat pengarna och gett sig av eller vad hände?

 

Pojken Marco har, av en annan händelse, svaret på frågan. Ja, så mycket bara händer att här bör finnas ett budskap: var vi hamnar i livet beror ofta på tillfälligheter.

Marco och hela den romska klanen stiger fram som individer, var och en sin egen personlighet, med olika bakgrund och motivation. Också ett budskap: bunta inte ihop människor utan se individen.

"Marcoeffekten" blir en kriminallitterär kampskrift mot uppblossande diskriminering av romer i Europa. Adler-Olsen har ännu en gång överträffat sig själv. (I april kommer den på svenska, på Bonniers.)

 

Bengt Eriksson

kultur@kvp.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!