Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kultbar stängs till sommaren

KROGKRASCH. Först Glorias. Sedan Times och Tahongas. Malmös storkrogar stänger på löpande band.
MALMÖ. Två institutioner i Malmös krogliv går i graven.
Glorias sportbar och Tahonga.
Och det kan bli ännu fler.
Malmö är redan överetablerat, säger Bertil Andréason i Lilla Torgs krogförening.
I fredags lämnade Malmös mest anrika sportbar in sin konkursansökan. Efter år av ekonomiska problem och ägarbyten har restaurangen skulder på över en miljon kronor. Glorias på Södra Förstadsgatan är redan stängt.

Kultkrog stänger

Efter sommaren går en annan kultkrog samma öde till mötes. Times och Tahonga bar. – Vi kommer att stänga, säger Wolfgang Jeremias, hotelldirektör och ansvarig för Tahonga. Det beror på förändrade hyresavtalsförutsättningar. Hur känns det? – Usch, det känns tungt. Det här är nånting man varit med och skapat. Tahonga bar upplevde sin storhetstid på 70- och 80-talet med sina sena öppettider som främsta kännetecken. Den forna festplatsen blir nu kontor. Times lokaler kommer troligen att ge plats åt en klädbutik.

Inte förvånad

Bertil Andréason, i Lilla Torgs krogförening, är inte förvånad. – Det är betydligt svårare att driva krog nu än för bara fem år sedan, säger han. Det byggs och öppnas nya ställen hela tiden. Och det blir inte lättare. När säsongen för uteserveringarna börjar förväntas Malmö vara krogtätare än någonsin. Resultatet blir ett allt tuffare klimat för krögarna. – Förändringarna går snabbare. Man tittar på varandra. Har någon ett vinnande koncept följer man efter, säger Bertil Andréason.

Höga hyror ett jätteproblem

Och för krögare i centrum är de höga hyrorna – som följer med höjda marknadsvärden på lokaler – ett jätteproblem. – Man kan inte förväntas att höja omsättningen i samma takt, säger Bertil Andréason. Om inte hyresägarna tänker om kommer vi till slut bara ha stora kedjor och märkesbutiker kvar i centrum. Och det är ju inte så roligt. Den 9 maj fyller Tahonga 25 år. Då blir det stor fest. Men efter sommaren är allt över.