Med krossad ruta kunde polisbilen inte köra vidare. Foto: PolisenMed krossad ruta kunde polisbilen inte köra vidare. Foto: Polisen
Med krossad ruta kunde polisbilen inte köra vidare. Foto: Polisen
Polisstationen i Hörby. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENPolisstationen i Hörby. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Polisstationen i Hörby. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Var på utryckning – fick rutan krossad

Publicerad

Polisen hade parkerat polisbilen och gått ut på ett larm – då passade någon på att vandalisera bilen. 

Istället för att köra vidare fick polisbilen bogseras bort, och nu jagas de skyldiga.

– Det är naturligtvis förkastligt, säger Rickard Lundqvist, polisens presstalesman i syd.

Det var i Hörby som polisen på onsdagskvällen var ute på ett larm. Vad ärendet gällde vill polisens presstalesman, Rickard Lundqvist, inte gå in på. Men medan polisbilen stod parkerat utanför adressen passade någon – eller några – på att vandalisera den.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg skriver Hörbypolisen själva om händelsen.

"Vi, den lokala polisen, prioriterar att närvara i centrala Hörby och att arbeta mot den lokala problematiken i kommunen. Det är också ett önskemål från många Hörbybor, men arbetet uppskattas tydligen inte av alla", skriver polisen i inlägget.

Fick akut larm – rutan krossades

Vidare beskriver polisen att ett antal yngre personer just hade kontrollerats när de fick ett akut larm en bit bort. Polisen sprang dit till fots och lät polisbilen stå. Men när de kom tillbaka hade någon kastat gatstenar på polisbilen – bland annat hade framrutan krossats.

Den fick bogseras bort.

"Med krossad framruta kunde patrullen inte skickas på andra akuta ärenden som de annars behövdes till – i stället fick de vänta på bärgare och att en ny polisbil kunde fås fram", skriver polisen.

Presstalesman Rickard Lundqvist säger att händelsen är förkastlig.

– Om det kommer ett ärende där vi måste ge oss i väg, till exempel kan det vara fara för liv och lem, så kan vi inte hjälpa till eftersom bilen inte är brukbar. Det är bara ett av många exempel på hur allmänheten kan drabbas om det här händer, säger han.

https://www.facebook.com/polisen.i.ringsjobygden/photos/a.132333813606453.24278.101240233382478/867656510074176/?type=3&theater

Vill ha tips från allmänheten

Polisen säger att det inte ska ha funnits något samband mellan larmet och vandaliseringen. 

– Det är ingen som är involverad i det ärendet som kopplas till händelsen, säger Lundqvist.

Nu vill polisen dock ha hjälp med att ta fast gärningspersonen. Via telefonnummer 114 14 kan man berätta om man har gjort iakttagelser eller har tips på något som kan leda till ett gripande. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag