Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kroon: Hoppas någon  snarast ger svaren

Kvällspostens chefredaktör, Martin Kroon.
Foto: Tomas Leprince

Kan en kommunpolitiker påverka vad lokaltidningen ska skriva om?

Nej, så klart inte.

Eller?

Jag växte upp med Norra Skåne. Hemma prenumererande vi visserligen på Kristianstadsbladet, men farmor och farfar hade Norra Skåne och jag har läst den så länge jag kan minnas. Jag gör det fortfarande, mer eller mindre dagligen.

När jag blev tonåring och själv började skriva i Kristianstadsbladet blev "Norran" min första konkurrent. Det var "Norran" man alltid ville slå.

Norra Skåne var en bra lokaltidning. En viktig röst i Hässleholm och nordöstra Skåne. Den hade koll på politikerna och allmänheten hade alltid en relation till det "Norran" skrev.


Kort sagt: Norra Skåne har en stolt och fin tradition.

Uppgifterna som just nu läcker ut från tidningshuset i Hässleholm är inte lika roliga som historien.


Uppgifterna ställer en massa frågor, och jag hoppas att någon snarast ställer sig upp och ger svaren.

Den påstådda historien förefaller vara ganska tydlig:

1: Journalisten granskar politikern.

2: Politikern uppskattar inte granskningen.

3: Politikern pratar med tidningsägaren.

4: Journalisten får byta jobb.

Så långt verkar alla vara överens.


Det är vad som hänt mellan de här fyra stegen som är intressant. Vem har bestämt vad? Vem har sagt vad till vem? Vem har gjort vad på vems uppdrag?

Facit på detta har vi inte ännu.

Det vi vet är detta: Det är reportern Berit Önell och nyhetschefen Anders Kauranen som har klivit fram och berättat historien. De påstår att politikern har fått tidningsordföranden att kräva att chefredaktören ska peta reportern. Nyhetschefen valde då att avgå i sympati med reportern.


Reportern och nyhetschefen påstår dessutom att chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk, efter att de båda valt att göra historien offentlig, sagt till dem att vara tysta. Som bevis har de bland annat två dolda inspelningar.

Om deras version är den rätta så är det inget annat än en skandal.

En politiker ska aldrig försöka påverka vad en journalist skriver. Och höga chefer på en tidning ska aldrig låta politikern ens tro att han kan påverka journalistiken.

Det handlar om demokrati och pressfrihet. Att grundlagsskyddad media fritt ska granska till exempel politiker. Avslöja missförhållanden. Korruption. Mygel.


Det handlar om att tidningen ska stå fri och självständig och kunna granska vem de vill, hur de vill, när de vill. Läsarna ska kunna lita på att tidningen tar sina egna beslut, gör de granskningar de vill. Utan att politikerna har något som helst att säga till om.

I slutändan handlar det om trovärdighet, både för politikerna och för tidningen. Om läsarna/väljarna ska kunna lita på politikerna och Norra Skåne, eller inte.


Blotta misstanken om att kommunens politiker kan ha inflytande över vad lokaltidningen väljer att skriva om är oerhört allvarlig.

Trovärdigheten för både politikerna och journalistiken hotas. Det är allvarligt oavsett när och var det sker, men i en liten ort som Hässleholm, under ett valår, blir det faktiskt ännu värre.


Det exakta skeendet känner vi som sagt inte till ännu.

Den inblandade politikern, kommunstyrelsens moderata ordförande Per Palmgren, erkänner att han pratat om tidningens innehåll med tidningens ordförande Håkan Mattsson, men varken de eller Mimmi Karlsson-Bernfalk vill vidstå att reportern har petats på grund av påtryckningar utifrån.

Ord står mot ord.


Alldeles oavsett vad som är den exakta sanningen här, så är det viktigt att sanningen kommer fram.

Det vore snyggt - och viktigt - om politikerna i Hässleholm och cheferna Norra Skåne bidrar till att det sker snarast.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!